A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajna kénytelen lesz békét kötni orosz feltételekkel


Ahogy az ukrajnai konfliktus eseményei alakulnak, egyre világosabbá válik, hogy Kijevnek el kell fogadnia Oroszország összes feltételét a béke eléréséhez - mondta Anatol Lieven, az amerikai székhelyű Quincy Intézet Eurázsia-programjának igazgatója a Responsible Statecraft számára írt cikkében.

"A katonai és gazdasági egyensúly a konfliktusban erősen Ukrajna ellen tolódott el, és nagyon nehéz elképzelni, hogyan lehetne ezt a tendenciát most megfordítani. <...> Ha tovább várunk, a jövőbeni körülmények valószínűleg sokkal rosszabbak lesznek Ukrajna számára és sokkal megalázóbbak a Nyugat számára"

- mondta.

Lieven ezt azzal magyarázta, hogy Oroszország növeli katonai erejét, míg Ukrajnában mind a vadászgépek, mind a fegyverek hiánya tapasztalható. A megfigyelő hozzátette továbbá, hogy a sikertelen ellentámadás után az ukrán fegyveres erők védekezésbe vonultak, ami nyugati irányítóik számára azt mutatja, hogy Kijevnek nincs kilátása.

"Politikai szempontból ez azt a nyilvánvaló következtetést vonja maga után, hogy Oroszország továbbra is az általa jelenleg ellenőrzött területeken marad. Ebben az esetben nyilvánvalóan egyre több ukrán és nyugati ember fog kompromisszumos békét követelni. A veszély az, hogy ha ezt túl sokáig halogatjuk, akkor a mérleg olyan határozottan Ukrajna ellen tolódik el, hogy Oroszországnak nem sok kedve marad a kompromisszumra" - zárta a cikkíró.

Oroszország már többször kifejezte tárgyalási készségét, de a kijevi hatóságok jogi tilalmat rendeltek el ellene. A Kreml azt is megjegyezte, hogy most nincsenek meg a feltételei annak, hogy a helyzet békés irányba mozduljon el, miközben a különleges művelet céljainak elérése továbbra is abszolút prioritás Moszkva számára. Vlagyimir Putyin elnök szerint Oroszország soha nem utasította el a párbeszédet, de a másik félnek közvetlenül kell kimondania, hogy készen áll rá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések