A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Túl sokáig voltunk kedvesek, de most keménynek kell lennünk Orbán Viktorral" – fenyegetőzött egy uniós diplomata


Márciusra kiürülhet a kassza Ukrajnában, és uniós politikusok szerint erről Orbán Viktor tehet, akivel „túl sokáig voltak kedvesek".

„Túl sokáig voltunk kedvesek, de most keménynek kell lennünk Orbán Viktorral" – mondta az egyik uniós ország magas rangú diplomatája a lengyel Rzeczpospolita tudósítása alapján. A politikus hangsúlyozta, a magyar kormányfő hosszú hónapok óta blokkolja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot.

Ez kezd komoly lenni. Az ukránok azt mondják, februárra még van pénzük, de márciusban már nem lesz elég

– jelentette ki egy másik diplomata.

A cikk felidézi, a világ már csaknem két éve küld Ukrajnának humanitárius segélyt és katonai felszerelést, de rendszeresen finanszírozza az ukrán költségvetést is, hogy az ország normálisan működhessen.
 
A magyar kormány többször leszögezte, támogatja Ukrajnát, ám azt akarja elérni, hogy ez ne közös hitelfelvételből vagy az uniós költségvetésen belül valósuljon meg.

„A mi álláspontunk Ukrajnát és Oroszországot illetően ugyanaz, mint a többi 26 EU-tagállamnak. Mi is a kezdetektől fogva elítéljük Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, ezt eléggé egyértelművé tettük” – jelentette ki Davosban Novák Katalin köztársasági elnök, hozzátéve, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa Ukrajnát.

(Mandiner)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések