A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az anyjára gyújtotta a házat Dombrádon


A férfi elfogadta a 14 év fegyházat, s nem akart hazamenni.


A Nyíregyházi Törvényszék K. F.-et különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt tavaly júliusban 14 év fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Húsvétkor akarta megölni őket

A 35 éves férfi ellen 2022 áprilisában indult büntetőeljárás: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség azzal vádolta, hogy rágyújtotta a házat az alvó édesanyjára és a vele élő unokájára.
K. F. az édesanyjával és a húga lányával élt egy házban Dombrádon, s többször megfenyegette őket azzal, hogy rájuk gyújtja a házat. 2022. április 17-én, húsvétvasárnap részegen ment haza, háromszor ököllel megütötte az anyját, és elzavarta őket otthonról – a nő és az unokája csak késő este mertek hazamenni. Megöléssel fenyegette őket, majd meggyújtotta az egyik szobaajtón a függönyt. Az anyja és a fiatal lány segítséget kért egy közelben lakó rokonuktól, közösen eloltották a tüzet. Ezután a férfi lefeküdt, a családtagjai pedig bementek egy kisebb szobába, az ajtót viszont eltorlaszolták. K. F. felébredt, majd ismét tüzet gyújtott: lángra lobbant egy pléd és több bútordarab is. Közben verte az anyjáék szobájának ajtaját, és azt kiabálta, megöli őket. A lány a szoba ablakán keresztül menekült ki az égő házból, míg a férfi anyja kinyitotta az ajtót, félrelökte a fiát, majd kifutott az udvarra. A tüzet a kiérkező tűzoltók oltották el.

Azt mondta, inkább maradna

– Magára bízom, döntsön a szíve szerint – ezt kérte dr. Garbóczi Annamáriától a vádlott, majd a bíró ítéletet hirdetett: a súlyosító és az enyhítő körülményeket figyelembe véve és mérlegelve úgy döntött, K. F.-nek 14 évet kell fegyházban töltenie, feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ügyész hosszabb szabadságvesztés érdekében fellebbezett, a vádlott pedig elfogadta az ítéletet. Dr. Mészáros Attila azt indítványozta, hogy K. F. maradjon a börtönben, a védő enyhébb korlátozó intézkedést javasolt, mire a vádlott azt kérdezte: mindez arra vonatkozik, hogy továbbra is ugyanebben a ruhában kell maradnia? Azt mondta, nem akar hazamenni, inkább bent maradna – a „kérése” teljesült, a bíró a letartóztatás fenntartása mellett döntött.

Súlyosítást kértek

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség augusztusban tárgyalta az ügyet, és az ítélet súlyosítását indítványozták. Álláspontjuk szerint a korábban már több ízben büntetett vádlott nem csupán erőszakos, de rendkívül gátlástalan személy, hiszen két közeli hozzátartozója életére tört, a tettét a büntetőeljárás hatálya alatt állva, ittasan, kitartó módon valósította meg. A fellebbviteli főügyészség szerint a társadalom védelme érdekében a büntetés célja csak szigorúbb, tettarányos fegyházbüntetéssel érhető el – másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések