A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Történelmi csúcson állnak a soviniszta, magyargyűlölő pártok Romániában


Ez egy román politológus szerint azt jelzi, hogy a lakosság körülbelül negyede politikaellenessé vált, elutasító a fősodrú pártokkal. 

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Diana Șoșoacă féle SOS Románia 30 százalék körüli támogatottsága azt jelzi, hogy a lakosság körülbelül negyede politikaellenessé vált, elutasító a fősodrú pártokkal, az eddigi román politikával és Románia hosszú távú politikai stratégiáival szemben is” idézi Andrei Taranu politológus szavait a Maszol.

A román elemző szerint 2024 a legbonyolultabb év lesz 1989 óta a román belpolitikában. Úgy véli: a romániai politika folyamatos versenyben lesz a nemzetközi politika alakulásával, 

hiszen Oroszországban, az Egyesült Államokban, uniós szinten, s számos európai országban is választások lesznek.

 Taranu a legszerencsétlenebb fejleménynek a szélsőséges pártok jelenlegi népszerűségét tartja. Az elemző szerint azonban hosszabb távon az úzvölgyi temetőgyalázással feltűnő George Simion és a magyarellenes feljelentő, Dan Tanasa pártja megpróbál mérséklődni, elfogadható párttá válni, abban bízva, hogy a szociáldemokraták vagy a nemzeti liberálisok beemelik a kormányba, szövetségre lépnek vele. A politológus úgy látja, ha a George Simion vezett formációnak sikerül belépni valamelyik európai konzervatív pártcsoportba, közelebb kerülhet a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL), amely az Európai Néppárt tagja, egy olyan pártcsaládé, amely amely próbál kapcsolatot kialakítani a konzervatívokkal.

Ami Klaus Iohannis államfő liberális-jobboldali pártját, a PNL-t illeti, Taranu elmondta:  ha a jelenleg lejtmenetben lévő formáció a negyedik helyen végezne az EP-választásokon, az katasztrófával érne fel.

Mint mondta, a PNL jelenleg próbálja elszakítani magát a Szociáldemokrata Párttól (PSD), ezt a narratívát főleg Rareș Bogdan képviseli. Egy negyedik helyezés viszont a politológus szerint egyértelműé tenné, hogy a PNL nem tudja egyedül megoldani a helyzetét, legjobbb esetben egy koalíciós kormány lehet, ahol egy másik párt lesz a domináns, valószínűleg a PSD. Țăranu hozzátette azt is: a PSD irányába elhangzó kisebb támadásokon kívül még semmit sem tudunk az 2024-es kampányával kapcsolatban.

Jelen a pillanatban a PNL-nek nincs tisztán kijelölt útja. Közelebb kerülhet a Jobboldali Erő nevű szövetséghez, de kérdés, hogy elfogadná-e ezt a közeledést a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Az USR tagjai elég radikálisak, nem felejtenek, nem bocsátanak meg, aligha hiszem, hogy együttműködnének a jelenlegi PNL-rel, amit Iohannis pártjának tartanak, és minden fronton támadnak” – mondta az elemző az RF1-nek nyilatkozva.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések