A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

The Times: a Tiszába fulladnak az ukránok, miközben menekülni próbálnak az országból


Több mint 20 ukrán halt meg az Oroszországgal zajló konfliktus kezdete óta, amikor megpróbáltak elmenekülni az országból – jelentette csütörtökön a The Times című napilap egy ukrán határőrre hivatkozva.

A haláleseteket egyetlen, a Romániával és Magyarországgal közös határ 320 kilométeres szakaszáért felelős őrség regisztrálta. Az egység a kárpátaljai Munkács városában állomásozik, amely a négy szomszédos állam – Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia – közelsége miatt a menekülni próbálók kedvelt célpontjává vált.

Az ellenségeskedések 2022. februári kitörése óta a munkácsi határőrség egysége 19 holttestet talált a Tisza folyóban – olyan emberekét, akik feltehetően a Romániába való átkelés meghiúsult kísérletei során fulladtak meg. További ötöt halálra fagyva találtak az erdőben.

Várhatóan még több ukrán fog elmenekülni az országból, tekintettel arra, hogy a kormány további 500 ezer katonát tervez mozgósítani, hogy megerősítse a hadsereg sorait – jegyezte meg a lap.

Tavaly év végén új mozgósítási törvénytervezetet terjesztettek be a parlamentbe, amely a többi intézkedés mellett 27-ről 25 évre kívánja csökkenteni a behívási korhatárt, és eltörli a fogyatékkal élők bizonyos kategóriáira vonatkozó mentességeket. A parlamentnek eddig nem sikerült törvénybe iktatnia, a jogszabályt jelenleg a képviselők módosítások miatt visszaküldték.

Csak az elmúlt évben közel 11 000 katonaköteles férfit tartóztattak fel a határon, amikor megpróbálták elhagyni az országot – közölte december végén Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője. A konfliktus kezdete óta a határon elfogottak száma meghaladta a 17 ezret.

A behívó elkerülése miatt büntetőeljárás alá vont férfiak száma azonban továbbra is viszonylag alacsony. Ukrajnában több mint 9000 aktív büntetőeljárás folyik ilyen személyek ellen, és mintegy 2600-an kerültek bíróság elé – derült ki Ihor Klimenko belügyminiszter múlt heti nyilatkozatából.

Natalja Kalmikova védelmi miniszterhelyettes 2023 októberében kijelentette, hogy “több tíz-, százezer ember” kerülhette ki a katonai behívót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések