A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Terrortól rettegnek a franciák: közel egymillió embert vizsgálnak át a szolgálatok az olimpia előtt


Franciaországban a Közigazgatási Biztonsági Nyomozó Szolgálat (SNEAS) az olimpiai zónákban érintettek bűnügyi nyilvántartását vizsgálja - írja a Le Parisien.

Mi a cél? A közrend és a nemzetbiztonság megsértésének megelőzése. Összesen több százezer, az olimpián részt vevő személy "pedigréjét" vizsgálják meg a megnyitó ünnepségig.

"1 millió fővel számolunk"

- mondja Julien Dufour, a Sneas vezetője.

Egy Hauts-de-Seine-i modern irodaházban mintegy hatvan, a nemzeti rendőrség által toborzott rendőr éppen most kezdte meg a Párizs 2024 szervezői által kiválasztott 45 000 önkéntes profiljának elemzését. Ugyanazok, akik a számítógépekkel elárasztott és a sajtó számára tiltott, rendkívül biztonságos helyen a leendő fáklyavivők bűnügyi nyilvántartását vizsgálják. Ezek az A kategóriás szerződéses munkavállalók, fiatal, mesterdiplomás, jogi, biztonsági és védelmi kérdésekre szakosodott diplomások, a Sneas: a 2017-ben a támadások hullámai után létrehozott Nemzeti Közigazgatási Biztonsági Nyomozó Szolgálat munkatársai.

Az olimpiai játékok idejére ez a kis elemzőhadsereg, amelynek többsége nő, azt ellenőrzi majd, hogy a biztonságos olimpiai zónába belépő személyek nem jelentenek-e terrorista veszélyt a közrendre és a nemzetbiztonságra. Ha kedvezőtlen véleményt kapnak, nem kaphatják meg az akkreditációjukat, és ki lesznek zárva a sport nagy ünnepéből.

Az önkénteseken és fáklyavivőkön kívül mindazok, akik az olimpia helyszínén dolgoznak (biztonsági őrök, újságírók, szakácsok stb.), valamint az összes résztvevő, ebben az esetben a több ezer francia és külföldi sportoló is aláveti magát ennek a vizsgálatnak.

Ugyanaz a vizsgálat, amely általában minden olyan újoncot megcéloz, akit felvesznek egy repülőtérre dolgozni vagy vonatot vezetni, de a csendőröket, a bírákat is...

Az ellenőrzés mindig egy "átvilágítással" kezdődik, amelyet egy házon belüli alkalmazás segítségével végeznek, amely hozzáfér a rendőrségi, igazságügyi és hírszerzési akták sokaságához... sőt, még a körözött személyekre vonatkozó Interpol-adatokat tartalmazó nemzetközi aktákhoz is. Ha a lámpa zöld, a nyomozás befejeződött. Ha piros fény jelenik meg a képernyőn, például büntetett előélet vagy radikalizálódásról szóló jelentés esetén, akkor az elemző veszi át az irányítást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések