A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiürített egy kaposvári pulykatelepet a madárinfluenza


Néhány nap alatt kiürített egy pulykatelepet Kaposvár közelében a madárinfluenza.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdai közleménye szerint 39 ezer pulykát kellett leölni a H5N1 vírus megjelenése miatt egy telepen. Alig egy hét alatt söpört végig az állatok számára rendkívül fertőző betegség a toponári pulykaállományon. Információink szerint nagyjából egy hete tapasztalták az első megbetegedést,  onnantól kezdtek el pusztulni a madarak a telepen. Néhány  elhullás után tetem két nap múlva már drasztikus volt az állománycsökkenés. A harmadik napra majdnem a telep pulykáinak egyharmada elpusztult. A kiürítést hétfőn rendelték el, szerdára végeztek is vírusmentesítéssel. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból vett mintákból.A

Azonnal intézkedett a hatóság

Úgy értesültünk, különféle készítményekkel próbáltak segíteni a megbetegedett állatokon, de egyikre sem reagáltak a madarak. A vírus rendkívül fertőző, ezt igazolja ez az eset is. A Nébih szerint gyakorlatilag bárhol felbukkanhat a betegség az országban, hiszen a vírus házi és vadon élő madarak betegsége. Utóbbiak a hatóság közlése szerint sokszor tünetmentesek maradnak, míg a háziállatok különböző klinikai tüneteket mutathatnak. Úgy mint, étvágytalanság, folyadékfelvétel csökkenése, elhullás. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is.

A vírus többféle módon terjed, de a hatóság szerint legtöbbször az ürülékkel szennyezett szalmával, takarmánnyal, cipőtalpon lehet bevinni az ólba. Az állományon belül a további terjedésben nagy szerepet kap a kitüsszögött váladék illetve a szálló por és tollpihék belégzése is.

Vakcina híján marad az óvintézkedés

Nagy méretű állattartó telepek esetében különösen nehezíti a védekezést a vadon élő madarak megjelenése, hiszen roppant nehéz védekezni a jelenlétük ellen. Elég egy kevés kihullott takarmány, ami vonzza az akár tünetmentes madarakat. A Nébih a kaposvári esethez kapcsolódó közleményében aláhúzta: a fertőzéssel érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet is. Hozzátették: az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van, addig csak találgatni lehet, mi okozta a fertőzést.

Megjegyezték, hogy a betegség elszórtan továbbra is jelen van hazánkban. A fertőzés elleni védekezés érdekében a járványügyi előírások teljes mértékű betartása a továbbiakban is kiemelt jelentőségű lesz. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések