A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rosszul sült el a hajdú-bihari házasság, még az országból is kiutasíthatják a férfit


Közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt nyújtott be vádiratot a Berettyóújfalui Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki színlelt házasságot kötött egy magyar nővel, hogy Európai Uniós tartózkodási engedélyhez jusson.


A vádirat szerint az albán férfi romániai ismerősein keresztül került kapcsolatba egy magyar állampolgárságú férfival, akit megkért arra, hogy segítsen neki abban, hogy hosszabb időn keresztül Magyarország, illetve az Európai Unió területén engedéllyel tartózkodhasson - olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség közleményében.

A magyar férfi felvette a kapcsolatot egy élettársi viszonyban élő magyar nővel és rávette arra, hogy ellenszolgáltatás fejében kössön színlelt házasságot a vádlottal. A nő ebbe beleegyezett és az albán férfival 2016. május 11-én egy Hajdú-Bihar vármegyei település polgármesteri hivatalában összeházasodtak.

Elutasított kérelem

Az irányadó jogszabályok értelmében a magyar állampolgárságú személy harmadik országbeli családtagja kilencven napot meghaladó magyarországi tartózkodásra jogosult, amelyet a hatóság által kiállított, öt év érvényességi idővel rendelkező tartózkodási kártya tanúsít. A vádlott a házasságkötést követően, 2016. október 24-én a tartózkodási kártya kiállítása érdekében megjelent az illetékes hivatalban, ahol a kérelmét benyújtotta, illetve ahhoz csatolta a házassági anyakönyvi kivonatot, valamint a magyar ismerősei által is aláírt befogadó és eltartási nyilatkozatot, amelyek valótlanok voltak. Az eljárás során az illetékes hatóság a tartózkodási kártya kiadását elutasította, mivel kiderült, hogy a vádlott színlelt házasságot kötött.

A későbbiekben a vádlott az illetékes járásbíróságon keresetet nyújtott be a házasság felbontása iránt, amelynek során két különböző alkalommal benyújtotta a valótlan tartalmú házassági anyakönyvi kivonatot.

Kiutasítanák a férfit

Az ügyben a nyomozást a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság folytatta le.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a vádlott ellen 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a távollévő vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és utasítsa ki Magyarország területéről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések