A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Románia ha a schengeni övezet tagja akar lenni, migránsokat kénytelen visszafogadni


Néhány nap leforgása alatt kész visszafogadni Románia azokat az Ausztriában tartózkodó afganisztáni és szíriai migránsokat, akik román területen keresztül távoztak Nyugatra. Erről Catalin Predoiu, a bukaresti kormány belügyminisztere számolt be, hozzátéve: az eljárás megfelel a dublini szerződésnek.


Bár a tárcavezető a nemzetközi szabályozásra hivatkozik,

a migránsok visszafogadását a Karl Nehammer vezette bécsi kormány szabta feltételül azért, hogy visszavonja vétóját Románia és Bulgária részleges schengeni csatlakozásával kapcsolatban. 

A decemberben született megállapodás szerint a két kelet-európai ország a légi, illetve a tengeri forgalomban márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez. A szárazföldi ellenőrzések megszüntetéséről, azaz a teljes schengeni tagságról később születik döntés.

Catalin Predoiu román belügyminiszter azt is elmondta: a csatlakozást követő időszakban a bukaresti repülőtéren osztrák határellenőrök is segítik majd román kollégáik munkáját. A tárcavezető szerint ez csak annyit jelent, hogy abban az esetben, ha valakinél gyanús, hamisnak tűnő útlevelet, személyi igazolványt találnak, a román tisztek mellett az osztrákok is ellenőrzik a dokumentumot.

Mint arról a Maszol erdélyi portál beszámolt, az erdélyi repülőterek többsége felkészült a légi Schengen-tagság feltételeinek megfelelő biztosítására. Néhány romániai légikikötő esetében módosításokat kell eszközölni, így például a kolozsvári Avram Iancu reptéren is. A szatmárnémeti repülőtér esetében egyes fejlesztési projektek befejezését várják 2024 első negyedévében. A temesvári, marosvásárhelyi, nagyszebeni és a nagyváradi légikikötők felkészültek az Air Schengenre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések