A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pressman fenyegetőzik: az Egyesült Államoknak van befolyása Magyarországra és készek vagyunk ezeket használni

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete egy interjúban azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak van befolyása Magyarországra és kész ezeket használni, ha nem veszik figyelembe biztonsági érdekeit.

A jelenlegi amerikai kormányzat szerint Magyarország aktívan befolyásolja az USA választási kampányt. Korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország nem helyesli az amerikai intelmeket és azt, hogy az Egyesült Államok rá akarja erőltetni álláspontját más országokra. Szerinte Donald Trump volt amerikai elnök megértette ezt. Trump korábban “nagyszerű vezetőnek, igazi úriembernek és nagyon jó embernek nevezte Orbánt, aki fantasztikus munkát végzett az országáért”.

Pressman a Financial Timesnak elmondta, hogy az Egyesült Államok törődik Magyarországgal, és szövetségesnek tekinti, amely

szerinte nem hajlandó figyelembe venni az amerikai biztonsági érdekeket, ami rendkívül szokatlan.

Bírálta Orbánt az amerikai választási kampányban való “aktív részvétele”, Trump nyílt támogatása és Joe Biden hivatalban lévő elnök lemondásra való felszólítása miatt is. A nagykövet szerint az USA “nem ezt várja el szövetségeseitől”. Szerinte az Orbán-kormány “inkább kivárná a jelenlegi amerikai adminisztrációt”.

Ugyanakkor Pressman szerint Washingtonnak van olyan befolyása, amelyet felhasználhat.

“Minden bizonnyal van befolyásunk, ez igaz … És készek vagyunk használni a befolyásunk”

– mondta az amerikai nagykövet.

Orbán Balázs magyar miniszterelnök politikai tanácsadója korábban az amerikai nagykövet hasonló vádjaira úgy reagált, hogy a magyar külpolitika a nemzeti érdekeken alapul.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések