A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: Észtország kirúgta az orosz egyház vezetőjét


Tallinn „biztonsági fenyegetést” látott személyében.

Észtország bejelentette, hogy nem újítja meg az észt ortodox egyház metropolitájának, Eugénnak a tartózkodási engedélyét, mivel nemzetbiztonsági fenyegetést látnak személyében – számolt be a Politico. Az orosz ortodox pap, teljes nevén Valeri Resetnyikovnak február 6-ig el kell hagynia az országot az észt közszolgálati televízió szerint.

Eugén a moszkvai patriarchátus képviselőjeként nyilvános kijelentéseiben támogatta Oroszországot, amely háborút folytat Észtország szövetségese, Ukrajna ellen – ismertette a lap. Indrek Aru, az észt határőrség szóvivője elmondta, hogy „a belügyminisztérium képviselői többször is találkoztak Resetnyikovval, hogy elmagyarázzák neki, 

fel kell hagynia azzal, hogy nyilatkozataiban a Kreml és Oroszország katonai akcióit igazolja.”

„Azonban a Resetnyikov nem változtatott magatartásán, ezt pedig összeegyeztethetetlennek találtunk Észtország értékeivel és jogi környezetével” – tette hozzá Aru.

A szóvivő azt is megjegyezte, hogy mind a moszkvai pátriárka, mind Eugén metropolita cselekedetei elősegítették Oroszország biztonságpolitikáját Észtországban, pedig mint ismert, 

az észt parlament korábban Oroszországot terrorista államnak nyilvánította.

Resetnyikov négy éve él Észtországban, tartózkodási engedélyét két évvel ezelőtt hosszabbították meg – még mielőtt Oroszország lerohanta volna Ukrajnát – írta a Politico.

(Mandiner)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések