A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pentagon-jelentés: az USA nukleáris fegyvereket állomásoztatna Nagy-Britanniában


Az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket állomásoztatna a nagy-britanniai RAF légibázison, válaszul az Oroszország felől érkező növekvő fenyegetésre. A hírt a The Telegraph közölte. A lap munkatársai egy Pentagon-dokumentumhoz fértek hozzá,- szemlézi a Magyar Nemzet.

Az USA a hirosimai bombánál háromszor erősebb nukleáris robbanófejeket kíván elhelyezni a légibázison

– ismertetik a dokumentum alapján, majd felidézik, hogy másfél évtizede ez lenne az első alkalom, hogy Amerika nukleáris fegyvereket állomásoztasson az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államok 2008-ban vonta ki nukleáris rakétáit az Egyesült Királyságból, miután a Moszkva által jelentett hidegháborús fenyegetés csökkent.

Az Egyesült Államok alapja a kezdeményezésre egy NATO-program lehet, amely az orosz inváziót követően a „nukleáris telephelyek fejlesztésére és korszerűsítésére” hivatott lépéseket tenni. 
A lapnak a brit védelmi minisztérium szóvivője reagált a hírre: „továbbra is az Egyesült Királyság és a NATO régóta fennálló politikája, hogy nem erősíti meg és nem is tagadja a nukleáris fegyverek jelenlétét egy adott helyszínen” – fogalmazott a szóvivő.

Az orosz fél válaszul közölte, hogy az amerikai fegyverek Nagy-Britanniában történő elhelyezését Moszkva „eszkalációnak” tekintené, és „kompenzáló ellenintézkedésekkel” válaszolna.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések