A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pánik Brüsszelben: Orbán Viktor lehet az Európai Tanács elnöke!


A Politico szerint ezt a 26 uniós tagállam vezetőinek többsége „kétségbeesetten szeretné elkerülni”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelölteti magát a júniusi európai parlamenti választásokon, ezt a politikus szóvivője is megerősítette a POLITICO-nak. A portál szerint Michel július közepén tervezi elfoglalni helyét az Európai Parlamentben, ami azt jelenti, hogy az uniós vezetőknek gyorsan meg kell majd állapodniuk a megüresedett tanácsi poszt utódjáról. Ha nem sikerül, akkor – mivel Magyarország júliusban átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét – 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezetné az üléseket.

A POLITICO azt írja: ezt a forgatókönyvet – vagyis azt, hogy Orbán ellenőrizetlenül irányítja a Tanácsot a 2024-es európai parlamenti választásokat közvetlenül követő hat hónapban – a többi 26 uniós tagállam vezetőjének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni, tekintettel a közöttük és Orbán Viktor között fokozódó feszültségre.

A portál szerint ez az első alkalom, hogy a Tanács soros elnöke jelöltként indul az európai parlamenti választásokon. Michel normális esetben november végéig, az új biztosi testület felállításáig maradna a posztján.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések