A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pakisztán megtorló rakétacsapásokat mért Iránra


Miután Irán kedden késő este csapásokat mért Pakisztánra, csütörtök reggel Pakisztán megtorló csapásokat mért Iránra. A jelentések szerint a támadásban hét ember meghalt – írja a BBC.


Pakisztán közölte, hogy egy „terrorista rejtekhelyekre” csaptak le Irán Szisztán-Baludzsesztán nevű tartományában, Szaraván város közelében. Az iráni állami televízió jelentése szerint a csapásban három nő és négy gyerek halt meg.

A Közel-Keleten több, egymást átfedő válság miatt egyre nagyobb a feszültség.

Izrael a Hamász ellen harcol Gázában a terrorista csoport október 7-i izraeli támadása óta, miközben rendszeresen tűzharcokba keveredik az Irán által támogatott Hezbollah libanoni szervezetével is. Irakban és Szíriában az Irán által támogatott fegyveres csoportok amerikai erőket vesznek célba, miközben a szintén Irán által támogatott jemeni húszik kereskedelmi hajókra mérnek rakéta- és dróncsapásokat a Vörös-tengeren. A tengeri támadások miatt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a húszik jemeni bázisait támadja.

Pakisztán és Irán régóta azzal vádolja egymást, hogy olyan militáns csoportoknak adnak menedéket, amelyek a közös határuk mentén fekvő régiókból hajtanak végre támadásokat. Irán ragaszkodott ahhoz, hogy csapásai csak a Jaish al-Ad nevű beludzs szunnita muszlim csoport ellen irányultak, amely támadásokat hajtott végre Iránon belül, és nem pakisztáni állampolgárok ellen.

Pakisztán közölte, hogy „nagyszabású terrorista tevékenységre vonatkozó hiteles hírszerzési információk” rendelte el az iráni támadást, és számos terrorista halt meg a rakétacsapásban.

Hozzátette, hogy „teljes mértékben tiszteletben tartja Irán szuverenitását és területi integritását”, de csütörtöki akciója „Pakisztán rendíthetetlen elszántságának megnyilvánulása volt, hogy megvédje nemzetbiztonságát minden fenyegetéssel szemben”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések