A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Óvszerekkel és édességgel csaltak el több mint egymilliárd forintnyi adót, vádat emeltek a négy férfi ellen


Vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség négy férfival szemben, akik 1,2 milliárd forint áfát csaltak el – közölte a főügyészség. Letöltendő börtönt, pénzbüntetést és vagyonelkobzást kértek rájuk, valamint indítványozták azt is, hogy a bíróság tiltsa el a férfiakat gazdasági társaság vezető tisztségviselői tevékenységének gyakorlásától. Az ügyben a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.


A vádirat szerint egyikük, aki egy komoly árbevételű, legális kereskedelmi tevékenységet is folytató Jász-Nagykun-Szolnok megyei cég ügyvezetője volt, 2017-ben két társával kitalálta, hogy az unión belüli kereskedéshez kötődő adójogszabályokat kijátszva, jogosulatlanul nagy összegű adó-visszatérítéshez juthatnak. Ennek érdekében egy határokon átnyúló, fiktív kereskedelmi láncot hoztak létre, egyedileg beazonosíthatatlan, nagy mennyiségű termékek, jellemzően édességek, óvszerek és illatszerek kereskedelmére.

A cég ügyvezetője papíron belföldi gazdasági társaságoktól szerezte be áfával terhelten az árukat – ezeket a papírokat egyik társa biztosította –, amelyeket fiktív módon a harmadik társuk által irányított külföldi gazdasági társaságoknak áfamentesen értékesített, majd a látszólag kifizetett áfa összegét visszaigényelte. Ezután a láncolatban a negyedik társukhoz köthető cégek útján az árut újra az egyik vádlott irányítása alatt álló belföldi gazdasági társaságoknak értékesítették, így az árumennyiséget körbejáratva 2017-ben és 2018-ban, egy adóév alatt több mint 1,2 milliárd forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul a költségvetésből, olvasható a vádiratban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések