A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Netanjahu: Gáza után Ciszjordánia következik, mindent el kell foglalni


Benjamin Netanjahu szerint Ciszjordánia egészét izraeli katonai ellenőrzés alá kell vonni, a palesztin állam szuverenitás kizárt.

Izrael már megsemmisítette a Hamász harcoló alakulatainak mintegy kétharmadát, a teljes gázai győzelem után pedig a másik izraeli palesztin terület, Ciszjordánia felett is teljesen át kell vennie a katonai ellenőrzést – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Mint a Hirado.hu idézi, Netanjahu szerint a Hamász 24 harci alakulatából eddig 16 vagy 17 egységet sikerült kiiktatni az izraeli erőknek.

A gázai háború utáni lehetséges forgatókönyvekre kitérve Netanjahu hangsúlyozta:

a belátható jövőben bármilyen megoldásnak magában kell foglalnia az izraeli katonai ellenőrzést Ciszjordánia egésze felett, ami „kizárja a palesztin állam szuverenitását, ezt el kell fogadni”.

Netanjahu már többször is visszautasította a tűzszüneti felszólításokat, és kijelentette: Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet teljes vereségéig és az októberben a Hamász és egyéb fegyveres szervezetek által elhurcolt túszok kiszabadításáig nem hagy fel a harccal.

Izraeli adatok szerint a Hamász október 7-i terrortámadása során elrabolt 250 emberből 136-an vannak még fogságban, nagyjából egyharmaduk krónikus beteg és gyógyszerekre van szüksége. Az izraeli műveletekben már 24 620, a Gázai övezetben élő ember vesztette életét, és a térségben súlyos humanitárius válság alakult ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések