A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Macron nem bír magával, akkor is támogatná Ukrajnát, ha az USA teljesen kifarol


Donald Trump sikerei egyre inkább a kétségbeesés szélére sodorják a nyugat-európai elitet.

„Az európai országoknak bátor és »innovatív« döntéseket kell hozniuk Ukrajna megsegítésére, még akkor is, ha az Egyesült Államok a következő hónapokban kihátrál majd Kijev támogatásából –jelentette ki kedden Emmanuel Macron. A francia elnök hozzátette, hogy Európának vezető szerepet kell majd vállalnia saját biztonságának garantálásában – írta meg a Politico.

Macron ezeket a megjegyzéseket Svédországban tett hivatalos látogatása során mondta el. A francia elnök meglátása szerint Svédország a NATO katonai szövetség új tagjává válásának küszöbén áll.

A lap szerint Marcon épp ezért tartotta fontosnak elmondani, hogy Európa nem ruházhatja át saját biztonságának kérdéskörét a nagyhatalmakra. „Hiába nagyon jó a szövetségi viszony, ők az óceán másik oldalán élnek” – tette hozzá.

Készen kell állnunk arra, hogy cselekedjünk, hogy megvédjük és támogassuk Ukrajnát, bármibe is kerül

– mondta Emanuel Macron.

Trump mint fenyegető következmény

A lap szerint Macron megjegyzései akkor hangzottak el, amikor az európai nemzetek Donald Trump Fehér Házba való esetleges visszatérésének fenyegető következményeivel küzdenek, és a NATO-szkeptikus exelnök jó úton halad a republikánus jelöltség megnyerése felé. A Politico szerint az Egyesült Államokban az Ukrajnának nyújtott további katonai segély is elakadt a kongresszusban, mivel a republikánus törvényhozók vonakodnak tovább finanszírozni Kijevet, miközben Ukrajna már majdnem két éve küzd Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes körű inváziójával.

Ez egy döntő és embert próbáló pillanat Európa számára. Készen kell állnunk arra, hogy megvédjük és támogassuk Ukrajnát, bármit is tegyünk, és bármit is dönt Amerika

 – mondta Macron a Karlberg Svéd Katonai Akadémián tartott beszédében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések