A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ma hozza nyilvánosságra döntését az izraeli népírtással kapcsolatban a hágai Nemzetközi Bíróság


A hágai Nemzetközi Bíróság pénteken hozza nyilvánosságra sürgősségi döntését azzal kapcsolatban, hogy valóban népirtás történt-e a Gázai övezetben azután, hogy Izrael először légi- majd szárazföldi katonai offenzívát indított a palesztinok által lakott térségben.

Az offenzívát a Hamász terrorszervezet október 7-i nagyszabású terrortámadása váltotta ki. A várható döntés előzményeiről a Sky News és a Guardian is részletesen beszámol.

Az eljárást Dél-Afrika kezdeményezte Hágában, és a mintegy 84 oldalas beadvány lényege, hogy Izrael szándékában áll a gázai palesztinok tömeges meggyilkolása és elűzése, és erre a szándékra egyértelmű bizonyítékot nyújtanak egyes izraeli vezetők nyíltan népirtásra buzdító megnyilvánulásai.

A nemzetközi bíróság pénteken ideiglenes döntést fog hozni arról, szükség van-e a harcok azonnali felfüggesztésére a népirtás és a humanitárius katasztrófa megakadályozása érdekében, a népirtás tényének és felelősségének megállapítása akár éveket is igénybe vehet.

A bíróság döntése kötelező, és nincs ellene fellebbezési lehetőség; azonban végrehajtásához semmilyen eszköz nem áll az ENSZ rendelkezésére. Izrael már előre bejelentette, hogy nem fog engedelmeskedni egy esetleges fegyverszüneti felszólításnak, a Dél-Afrika által kezdeményezett eljárást pedig jogtalannak és alaptalannak nevezt

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések