A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Legalizálják a buzik házasságát Görögországban

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök tervei szerint Görögországban ideje legalizálni az azonos neműek házasságát, illetve megadni a lehetőséget az LMBTQ+ párok számára, hogy gyereket adoptálhassanak. Micotákisz csütörtökön mindehhez megkapta a baloldali ellenzék döntő támogatását.

Stefanosz Kasszelakisz, a baloldali Sziriza párt nyíltan meleg vezetője utasította 38 törvényhozóját, hogy szavazzák meg a javaslatot azzal együtt, hogy ő maga részben bírálta az intézkedést, mert szerinte nem megy elég messzire a szülői jogok terén. Kasszelakisz 2023 októberében New Yorkban házasodott össze férjével, és úgy véli: szerinte engedélyezni kell, hogy a meleg párok Görögországban béranyát bevonva vállaljanak gyereket.

Kasszelakisz szerint a javaslat így „részben töketlen”, de elismerte, hogy szerencsére tartalmaz néhány pozitív elemet. A béranyaság gyakorlatát Ferenc pápa nemrég elítélte, sőt Olaszországban illegálissá tették, Görögországban viszont engedélyezett, de kizárólag azoknak az egyedülálló vagy házas nőknek, akik egészségügyi okokból nem képesek gyermeket vállalni.

Jelen állás szerint az ellenzék támogatása biztosítaná, hogy a törvény átmenjen a 300 fős görög parlamenten, pedig Micotákisz jobbközép pártjának egy tucatnyi törvényhozója ellenzi azt.

A pártnak összesen 158 képviselője ül a görög országgyűlésben. Kasszelakisz azért is bírálta hat hónapja immár a második ciklusára megválasztott Micotákiszt, amiért az nem volt hajlandó minden törvényhozóját rákényszeríteni, hogy támogassa ezt a (szerinte) emberi jogi kérdést, és „politikai gyávaságnak” nevezte, hogy nem volt rámenősebb. A törvénytervezetet a leghangosabban a Görögországban igen nagy befolyással bíró görög ortodox egyház kritizálta. Micitákiszról az egyházi kritika lepergett, és közölte, hogy szívesen meghallgatják az egyház véleményét, majd megjegyezte, hogy Görögországban az állam hozza a törvényeket.

„Mi a házassági egyenlőséget iktatjuk törvénybe, ami a szexuális irányultságon alapuló bármilyen megkülönböztetés megszüntetését jelenti” – közölte egy tévéinterjúban. Miként az ortodoxok, úgy a parlamenti jobboldali pártok is ellenzik a tervet. A görögországi közvélemény-kutatások szerint a görögök egyformán megosztottak az azonos neműek házasságának kérdésében, viszont ellenzik a teljes körű szülői jogok kiterjesztését a meleg vagy leszbikus párokra. A kormány javaslatát részletesen a következő héten hozzák nyilvánosságra, a törvényalkotás még több hetet vehet igénybe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések