A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kulabá: Ukrajna nem lop el pénzt az amerikai adófizetőktől


Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter tagadta, hogy Ukrajna ellopná az amerikai adófizetők pénzét, mondván, hogy a Washington által kiutalt pénzek nagy része az Egyesült Államokban marad, és többek között fegyverek gyártására megy ebben az országban.

"Természetesen Ukrajna nem lop pénzt az amerikai adófizetőktől. Ha összehasonlítjuk a költségvetést, az amerikai védelmi kiadásokat és azt az összeget, amely Ukrajnának jut, akkor ez finoman szólva is nagyon kis része az összes védelmi kiadásnak. Ráadásul ennek a pénznek egy hatalmas része az USA-ban marad, mert a fegyvergyártásba fektetik be, ami aztán Ukrajnába kerül, ami azt jelenti, hogy az amerikai adófizetőknek meg kell magyarázni, hogy az ő közhasznuk, új munkahelyek jönnek létre"

- mondta Kuleba a Bloomberg ügynökségnek Davosban.

Az ukrán külügyminiszter arra is felhívta az amerikaiak figyelmét, hogy Kijev nem kéri az Egyesült Államoktól, hogy küldje a hadseregét a konfliktusba, mondván, hogy az amerikaiak "megóvják katonáik életét". "Mi bizonyos értelemben a legjobb ajánlatot tesszük a globális biztonsági piacon: adjatok nekünk fegyvereket, adjatok pénzt, a többit mi magunk csináljuk" - tette hozzá.

A múlt héten jelent meg az amerikai védelmi minisztérium felügyeleti hivatalának jelentése, amely szerint a Pentagon nem felügyelte megfelelően az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, az 1,6 milliárd dollár értékű szállítmányok több mint fele eddig elszámolatlan maradt, és megfelelő ellenőrzés nélkül továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy az USA-ból Kijevbe szállított fegyvereket ellopják vagy harmadik országokba irányítják.

A jelentés közzétételének hátterében az áll, hogy az amerikai kormányzat kompromisszumot próbál találni a republikánusokkal a Kijevnek nyújtandó új védelmi segélycsomagról. Tavaly év végén a kongresszus elutasította Joe Biden elnök kérését egy 106 milliárd dolláros külföldi segélycsomagról, amelyből több mint 60 milliárdot Ukrajna számára különítettek el.

A megbeszélések januárban folytatódtak, de még nem születtek kézzelfogható eredmények. A republikánus ellenzék lépéseket követel Bidentől a déli határ biztosítására, és vitatja, hogy további cselekvési terv bemutatása nélkül újabb több milliárd dolláros támogatásra van szükség Kijev számára.

Korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora, John Kirby azt mondta, hogy a Kijevnek nyújtott amerikai támogatás már azelőtt leállt, hogy a kongresszus jóváhagyta volna az új pénzeszközökre vonatkozó kérelmet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések