A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

KSH: Decemberben is növekedett a turizmus, visszatérnek a külföldi vendégek


Tavaly november után a decemberi szálláshelyadatok (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyek) is kedvező képet mutatnak. A vendégéjszakák száma 12,8 százalékkal bővült, ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 8,3, míg a külföldieké 16,6 százalékkal nőtt. Vagyis a hazai turizmust továbbra is elsősorban a külföldi vendégek koronavírus-járvány utáni visszatérése húzza, ugyanakkor az év végén már a belföldi turisták is érdemben hozzájárultak az ágazat teljesítményéhez. 


A kedvező év végi adatok ugyanakkor csak korrekciót jelentenek, a tavalyi esztendő egészét nézve a vendégéjszakák száma csupán kismértékben, 2,5 százalékkal emelkedett. Éves szinten csak a külföldi vendégéjszakák száma nőtt, 12,5 százalékkal, miközben a belföldi forgalom 5,1 százalékkal visszaesett.  

A 2023-as év egészét tekintve 

az európai vendégek 8,4 százalékkal töltöttek több vendégéjszakát Magyarországon, mint 2022-ben.  

Ezzel szemben az ázsiai, közép- és dél-amerikai vendégek körében 40 százalék körüli, az észak-amerikaiaknál pedig 20 százalék feletti bővülés történt egy év alatt. Ez is a nemzetközi turizmus fokozatos helyreállását mutatja. Figyelembe véve ugyanakkor, hogy a tavalyi első három negyedév adatai alapján a Magyarországra tett külföldi utazások száma még mindig több mint 20 százalékkal elmaradt a 2019-es szinttől, 

azt mondhatjuk, hogy jelentős növekedési potenciál van még az ágazatban. 

A belföldi turizmus esetében az év eleji magas infláció miatt csökkenő reáljövedelmek eredményezték a visszaesést, azonban az év végi kedvezőbb adatok a belföldi turizmust illetően bizakodásra adnak okot.  

Tavaly szeptember óta ismét emelkedik a reálbér értéke, ennek a hatása pedig visszaköszön a turizmusban,  de a decemberi melegebb időjárás is kedvező hatást gyakorolhatott a forgalomra. Az év utolsó hónapjának az adatai az óvatossági motívum oldódását is jelzik, kérdés, hogy ez a decemberi kiskereskedelmi adatokban is megjelenik-e majd. Ha igen, akkor a fogyasztás szempontjából az év vége erősebb lehetett, és ez az idei növekedésre vonatkozóan is kedvező. Hiába nőtt a szálláshelyeken a vendégéjszakák száma csupán 2,5 százalékkal a tavalyi év során, a szállásdíjbevételeken ez a hatás kevéssé látszik meg, itt a növekedés mértéke 23,5 százalék volt.  

Ez azt mutatja, hogy a szállásadók tavaly is jelentősen emelték az áraikat, és ez hozzájárulhatott a belföldi turizmus év eleji kedvezőtlenebb számaihoz.  

Tavaly decemberben két térség (Pécs–Villány, illetve Tokaj és Nyíregyháza) kivételével mindenhol nőtt a vendégéjszakák száma, a legnagyobb mértékben a Bük–Sárvár régióban, illetve Budapesten, nagyságrendileg 20 százalékkal. Éves szinten ugyanakkor a vendégéjszakák száma, a külföldi vendégek koncentrációja miatt, csak a fővárosban bővült érdemi mértékben, 13,6 százalékkal, miközben a Bük–Sárvár vagy a Pécs–Villány régió szállásadói 10 százalék körüli visszaesést tapasztalhattak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések