A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Késlekednek az uniós kifizetések, de Magyarországra érkezett újabb 140,1 millió euró


Hétfőn 140,1 millió eurót folyósított Magyarországnak az Európai Bizottság. Az összeg a REPowerEU előfinanszírozás utolsó részleteként érkezett meg. Az MNO megkeresésére Petri Bernadett uniós szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének és a XXI. század intézet kutatója nyilatkozott az uniós pénzek kapcsán.

– Múlt év végén az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, amelynek alapján előre látható volt, hogy egymilliárd euró előleg kifizetésre kerül Magyarország részére. A REPowerEU jelentősége az orosz energiától való függetlenedésben határozódott meg – éppen ezt hivatott elősegíteni. A célja, hogy a leválást anyagilag támogassa – mondta a szakértő.

A helyreállítási terv jóváhagyása lehetővé tette az előleg lehívását,  2023 végén ebből 780 millió euró, a REPower EU előleg 85 százaléka már megérkezett, az újabb összeg a fennmaradó előleg terhére került kifizetésre.

– emlékeztetett Petri Bernadett, hozzátéve, hogy „a helyreállítási terv végrehajtásával kapcsolatban azonban nehezítő körülmény, hogy 2026 szeptemberéig minden projektnek működnie kell, amit ebből a keretből valósítanak meg a tagállamok, ami a késedelmes kifizetés miatt kihívást jelent.”

Az uniós szakértő hangsúlyozta, hogy „e téren lényeges, hogy nemcsak nekünk, más tagállamoknak is késedelmesen fizetett a Bizottság. Ami viszont összességében lényeges, hogy az Európai Parlament politikai alapú beavatkozása a tagállamoknak járó források kifizetésébe mindenképpen rendkívül káros, hiszen hozzájárult a késedelemhez. Ez egy összeurópai szinten is gazdaságilag káros tevékenység.” 

Hozzátette, „ehhez képest az Európai Parlament ezen a héten is újabb magyar vitát tart, aláírást gyűjt Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséért, ami azt mutatja, hogy nem változott az EP hozzáállása, egészen a választásokig porondon lesz Magyarország és az országnak jogosan járó források témája.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések