A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ínyenc falatok: egyre több majomhúst csempésznek Franciaországba az afrikaiak


Megdöbbentő tényekre világított rá egy francia lap, amely az Afrikából Európába csempészett majomhús iránti megnövekedett keresletről készített összefoglalót.

Mint írják, egyre nagyobb a libériai dzsungelben lemészárolt és a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre szállított majomhús mennyisége, virágzik az illegális csempészet.

Libéria északnyugati részén komoly problémát okoz a hatóságoknak a majmokkal való kereskedés, a helyiek külön hálózatot hoztak létre az élő állatokkal és a húsukkal való kereskedés érdekében. A közösségi oldalakon számos erre szakosodott csoportban vásárolhatnak az érdeklődők, sőt, Franciaországba is rendszeresen szállítanak. A vámtisztek naponta több tucat kilónyit foglalnak le az afrikai országokból érkező járatokról – a helyzet ráadásul egyre rosszabb: 2023 rekordév volt a csempészeknél!

A fő probléma, hogy védett fajokról van szó, így alapvetően tilos a vadászatuk és a fogyasztásuk is, nem utolsó sorban pedig egészségügyileg is veszélyeket hordoz. 

Egy elefántcsontparti, aki itt majomhúst eszik, kicsit olyan, mint egy francia, aki camembert-t eszik az Egyesült Államokban, ahol az tilos.

A nyugat- és közép-afrikai diaszpóra tagjai számára ezeknek a húsoknak a fogyasztása mindenekelőtt meghitt, családi dolog” − hangsúlyozza Fabrice Gayet vámellenőr.

Megrendelésre rövid időn beül szállítanak a kereskedők, azt írják, egy átlagos majom 38 euró, egy nagyobb példány pedig 58 euró. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések