A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

IDEA: Egy év alatt 5 százalékkal csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága


Az elmúlt hónapokban változatlan a kormánypártok támogatottsága, de éves összehasonlításban már vesztett népszerűségéből a Fidesz-KDNP – többek közt ez is kiderült az IDEA friss kutatásából.


Az IDEA Intézet pártpreferencia-kutatása szerint hónapról hónapra továbbra sincs nagyobb változás a kormánypárt támogatottságában. Jelenleg harmadik hónapja, hogy a szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. A biztos szavazó pártot választók körében is változatlan a helyzet: kormánypártok támogatottsága 46 százalék.

Az éves összehasonlítás viszont más képet mutat az IDEA szerint:

Tavaly január és idén január között 5 százalékponttal csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága.

A teljes népesség körében 31 százalékról estek vissza 26-ra. A kutatás kiemeli, hogy ez egy hibahatáron túli változás. Fontos, hogy egyrészt az ellenzék töredezett, másrészt a Fidesztől elvándorló szavazók az ismeretlen pártpreferenciájúak, azaz
a bizonytalanok irányába mozdultak el. A válaszadást elutasítók pedig passzív irányt választottak, ők egy év alatt 3 százalékponttal lettek többen.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. december 27. és 2024. január 8. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében.

Az ellenzéki oldalon az éves kitekintés sem hozott nagyobb változásokat. A felmérés alapján a második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. Az IDEA szerint a teljes népesség körében két párt van, amelyik átlépné az 5 százalékos parlamenti küszöböt: a Mi Hazánk Mozgalom 6, míg a Momentum Mozgalom 5 százalékkal. A választáson biztosan részt vevők, pártot választani tudók között a Kétfarkú Kutyapárt is eléri az 5 százalékot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések