A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hszi Csin-ping: elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával

Elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök az állami televízióban közvetített újévi beszédében.

2023-ban megerősödött a kínai-orosz kapcsolatok alapja, mondta Hszi Csin-ping kínai elnök, miután boldog újévet kívántak egymásnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Nemcsak a két ország között jó a viszony, hanem Putyin és Hszi Csin-ping személyes kapcsolata is nagyon jó, olyannyira, hogy a kínai elnök jóbarátjaként hivatkozott az orosz elnökre. Csin-ping elmondása szerint idén Kína és Oroszország gazdasági alapja is erősödött és a közvélemény is a két ország kapcsolatáról.

Az anyaállam újraegyesülése történelmi szükségszerűség

– mondta.

Kína biztosan újra fog egyesülni, a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő kínaiakat a közös cél tudata kell, hogy összekösse, osztozva a kínai nemzet megújulásának dicsőségében

– húzta alá Hszi.

Kína továbbra is saját területe részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, 23 millió lakosú szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad ellenkezésének a Tajvan függetlenségét támogató bármely lépést illetően, valamint nem egyszer fenyegetett azzal: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A január 13-ra kitűzött tajvani elnök- és parlamenti választásokat Peking a háború és béke közötti választásként állította be.

A kínai vezetés a tajvani választások favoritját, a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő William Lai-t szeparatistának bélyegezte és azzal vádolta őt és a hivatalban lévő függetlenségpárti Caj Jing-ven elnököt, hogy kínai támadást akarnak kiprovokálni a sziget ellen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések