A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy kőműveskalapáccsal vetett véget ismerőse életének egy férfi – a barátai segítettek kútba betonozni a holttestet


A Debreceni Ítélőtábla hoz majd döntést az ügyben.


Az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség abban az ügyben, amelyben egy férfi kőműveskalapáccsal megölte ismerősét, majd barátaival a holttestet egy kút mélyére dobták, amit később lebetonoztak – tudatta közlésében a főügyészség.

Az Egri Törvényszék az elsőrendű vádlottat emberölés bűntette és lopás vétsége, míg másik két társát bűnpártolás bűntette, valamint lopás vétsége miatt ítélte el. Az emberölést megvalósító vádlottal szemben 10 év fegyházbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást szabott ki. A büntetett előéletű társát 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a harmadik társukat 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Megbeszélték, hogy hallgatnak

Az ítélet szerint a vádlottak egy közösen bérelt lakóházban éltek. A sértett többször látogatta meg a férfiakat váratlanul, akiknek ezek a látogatások egyre terhesebbé váltak. 2015 karácsonyát az egyik vádlott a szüleinél töltötte, míg társai az albérletben maradtak. December 23-án a késő esti órákban a sértett ismét váratlanul látogatta meg a férfiakat. Egy idő után egyikük aludni tért, így a bűncselekményben vezető szerepet betöltött vádlott kettesben maradt a sértettel, akinek ismeretlen okból egy nagy kőműveskalapáccsal nagy erejű ütést mért a fejére. Az ütéstől a sértett rövid időn belül elhalálozott. Ezt követően az elkövető felébresztette alvó társát és elhatározták, hogy eltüntetik a holttestet. Távollévő társukat telefonon a helyszínre hívták, majd a sértett holttestét az udvaron lévő kútba dobták, amit néhány nap múlva építési törmelékkel feltöltöttek és lebetonoztak.

A vádlottak megbeszélték, hogyha valaki a sértett után érdeklődne, azt válaszolják, hogy börtönbe került. Ezt követően, 2016 januárjában az áldozatuk tanyájáról használati tárgyakat, bútorokat, szerszámokat, valamint haszonállatokat tulajdonítottak el, 500.000.- forintot meg nem haladó értékben. A holttestet 2020 áprilisában fedezték fel, amikor az ingatlan új tulajdonosa a használaton kívüli kút tisztítása során a kút alján csontmaradványokat talált.

Fontos a példás büntetés

A törvényszék ítélete ellen bejelentett védelmi fellebbezések felmentésre, illetőleg enyhítésre irányulnak. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. Bár az emberölést egyikük követte el, azonban a holttestet a vádlottak közösen tüntették el, mindent megtéve annak érdekében, hogy a gyilkosságra ne derüljön fény, majd áldozatuk tanyájáról számos vagyontárgyat el is tulajdonítottak.

A társadalom védelme érdekében különösen fontos a példás büntetés, ezért a büntetés enyhítésére irányuló védelmi fellebbezések nem lehetnek eredményesek. Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések