A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Folytatódik az újbudai rendőrgyilkos pere


A szakértők meghallgatásával és tanúvallomások felolvasásával folytatódik ma a bizonyítási eljárás az újbudai rendőrgyilkos ügyében. A bűncselekmény során egy rendőr életét vesztette, két másik pedig nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, azonban náluk is fennállt az életveszélyes sérülés kialakulásának reális veszélye. Az ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a férfit. 


A vádirat szerint a gyilkosságot elkövető férfi cselekmény végrehajtásakor paranoid pszichózisban szenvedett, üldöztetéses, megfigyeltetéses téveszméi voltak. A férfi kóros elmeállapota pedig a vádirat szerint kizárta azt, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

Amint arról már a lapunk is beszámolt, egy korábbi tárgyalás során részben beismerte tettét az újbudai rendőrgyilkossággal vádolt férfi. Az előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint 2023. január 12-én este a hatóság riasztást kapott Újbuda egyik társasházából, eszerint az egyik lakó zavartan viselkedett, betörte szomszédja ajtaját. A vádlott maga is hívta a rendőrséget, és a kiérkező járőröknek azt mondta: furcsa zajokat észlelt a szomszédból, ezért aggódni kezdett az ott lakó idős nőért.

A rendőrök közölték vele, hogy a történtek – az ajtó betörése – miatt ellene folytatnak eljárást, és beviszik a kerületi kapitányságra. A járőrök észlelték, hogy a férfinál van egy nagyobb kés, amelyet átadott nekik, ám amikor meg akarták bilincselni, dulakodni kezdett, visszaszerezte a kést, és azzal több rendőrt is súlyosan megsebesített, közülük Baumann Péter főtörzsőrmester a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az orvos szakértők szerint a szúrások intenzitása és helye miatt több rendőrnél is fennállt a közvetlen életveszély lehetősége. Az ügyész hangsúlyozta, hogy a férfi már a történtek előtt is paranoid tüneteket mutatott, üldözéses képzetei voltak, ezért többször viselkedett erőszakosan vagy zaklató jelleggel, és rendszeresen fogyasztott drogokat.

A vádlott az előkészítő ülésen részben beismerte tettét, azt azonban tagadta, hogy szándékosan okozta az egyik rendőr halálát. Szerinte a dulakodás elfajult, így tragédia lett a vége. A vádlott vitatta felelősségének mértékét, véleménye szerint a rendőrök több hibát követtek el, és ez vezethetett a történtekhez. Ugyanakkor a vádlott sajnálatát fejezte ki.

Bírói kérdésre a vádlott elmondta: paranoid tünetekkel küzd, melyek befolyásolhatták viselkedését, azok és a drogok miatt érezhette úgy, hogy állandóan követik, megfigyelik.

A vádlottat letartóztatása óta az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) kezelik. A tárgyaláson azt mondta: az IMEI-ben tisztult a tudata, megváltozott a világnézete.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések