A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felmérés: A cseh állampolgárok többsége nem akarja az euró bevezetését


A cseh állampolgárok több mint kétharmada (68%) nem hisz abban, hogy az európai valuta, az euró bevezetése sikerrel járna, csupán 21%-uk van meggyőződve az ellenkezőjéről - derül ki a Median ügynökség által a Cseh Rádió megbízásából január 11-12-én végzett felmérésből. 

"A felmérésben résztvevők több mint kétharmada úgy véli, hogy az euró fizetési valutaként való bevezetése a köztársaságban nem hozna sikert, csupán 21 százalékuk van meggyőződve az ellenkezőjéről. A felmérés egyik szerzője, Ivan Zucker szerint a csehek többségének negatív hozzáállása az euró bevezetéséhez azzal a félelemmel függ össze, hogy az az áruk és szolgáltatások drágulásához vezet"

- írta a Cseh Rádió a felmérés vasárnap közzétett eredményeiről szóló kommentárjában.

A Csehország esetleges európai valuta bevezetéséről szóló vita újbóli fellángolását Petr Pavel cseh köztársasági elnök erre vonatkozó nyilatkozata váltotta ki, aki az idén január 1-jén a polgáraihoz intézett újévi beszédében azt mondta, hogy eljött az idő, hogy az ország konkrét lépéseket tegyen az euróra való áttérés érdekében, és ezzel teljesítse azt a kötelezettségvállalást, amelyet az ország 2004-ben, az Európai Unióhoz való csatlakozásakor önként vállalt.

Az euró előnyeiről és hátrányairól szóló végtelen viták ellenére egy nyitott és exportorientált gazdasággal rendelkező, Európa közepén fekvő ország számára a közös valuta a logikus jövő - hangsúlyozta Pavel.

Az elsők között reagált erre a kijelentésre a köztársaság korábbi elnöke, a közismert euroszkeptikus Václav Klaus. Szerinte az euró bevezetése egyrészt hosszú távú versenyfutás, másrészt olyan döntés, amelyet a cseh állampolgároknak maguknak kellene meghozniuk egy külön népszavazáson. Ez utóbbiban a Median ügynökség felmérésében résztvevők 60 százaléka egyetért vele.

Tomáš Sedláček neves közgazdász a maga részéről a Cseh Rádiónak adott interjújában a saját valuta megtartásával járó kockázatokról beszélt. "Egy nap megtörténhet, hogy az EU egy gyorsan integrálódó és egy másodrendű tömbre válik szét. Az pedig elképzelhetetlen, hogy egy olyan ország, amely nem rendelkezik euróval, az EU első részébe kerüljön" - mondta Sedláček.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések