A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eldőlt: a függetlenségpárti, Amerika-barát Lai Csing-te nyerte a tajvani választást

A Tajvanon kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) függetlenségpárti jelöltje, Lai Csing-te győzelmet aratott a kormányfő-választáson - jelentette a RIA Novosztyi.

"Szeretnék köszönetet mondani a tajvani népnek, amiért új fejezetet írtak demokráciánknak. Megmutattuk a világnak, hogyan értékeljük a demokráciát"

- mondta a választókhoz szólva.

Köszönetet mondott ellenfeleinek is, elmondta, hogy beszélt velük telefonon, és elfogadta a gratulációkat.

A bejelentés időpontjában a szigetországi Központi Választási Bizottság szerint Lai Csing-te a szavazatok 40,1 százalékával vezetett, miután az 17795 szavazóhelyiségből 17673 szavazólapot számoltak össze.

A tajvani kormányfő- és törvényhozó jüan (parlament) választások szavazóhelyiségei szombaton reggel 8 órától délután 4 óráig voltak nyitva, a szavazólapok kézi számlálása közvetlenül a bezárás után kezdődött. Nem volt elektronikus, levélben vagy előrehozott szavazás. A Központi Választási Bizottság szerint a részvételi arány 69,8 százalék volt.

A kormányfőt általános választójoggal választják meg, az a jelölt győz, aki a legtöbb szavazatot kapja, második fordulót nem írnak elő. A választás eredménye szombat estére kell, hogy kiderüljön. A választás győztesének beiktatását 2024. május 20-ra tervezik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések