A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy finn politikus az illegális határátlépők lelövését javasolta, majd törölte a bejegyzését a Facebookról


Egy finn politikus közzétett, majd törölt egy bejegyzést, amelyben azt javasolta, hogy "lőjék le" azokat az embereket, akik illegálisan lépik át a határt - jelentette pénteken az Iltalehti című újság. 

A finn hatóságok döntése értelmében február 11-ig lezárták a finn-orosz határt.

 Aki engedély nélkül lépi át a határt, azt lelövik, annak vége lesz

- írta közösségi oldalán Jari Nalli, a jobboldali Finnek pártjának a képviselője Lappeenrantában - írja a lap.

Nalli ezután törölte a bejegyzést, arra hivatkozva, hogy személyes véleményét fejezte ki, ami nem politikai felhívás - írták.

A cikk szerint a jobboldali Igazi Finnek párt alelnökeként dolgozik az orosz határváros, Lappeenranta önkormányzati tanácsában.

Január 11-én a finn hatóságok február 11-ig meghosszabbították az orosz határ lezárásának határidejét. A korábbi kormányhatározat december 15-től január 14-ig volt érvényes. Finnország 2023 novemberében kezdte meg a határátlépések korlátozását a harmadik országokból érkező ellenőrizetlen menekültáradat közepette. November 30. és december 13. között az Oroszországgal közös szárazföldi határátkelőket lezárták. Finnország december 14-én néhány napra megnyitott két határátkelőt, majd a kormány úgy döntött, hogy január 14-ig teljesen lezárja a határt.

A finn hatóságok többször is azzal vádolták Oroszországot, hogy szándékosan menedékkérőket küld a határra. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország érintett az uniós migrációs válságban, és a Nyugat kettős mércéjének nevezte az ilyen vádakat.

Korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az Oroszországgal közös határon lévő finn ellenőrzőpontok lezárását kommentálva azt mondta, hogy mélységesen sajnálatos az a ruszofób álláspont, amelyet a szomszédos ország vezetői most elfoglaltak. Peszkov azt is hangsúlyozta, hogy az orosz határőrök minden utasítást betartanak, "a határátkelőt azok használják, akiknek erre törvényes joguk van", és az erőltetett vádaskodások elfogadhatatlanok Moszkva számára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések