A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy 16 éves iraki kurd migráns "visszakényszerítése" miatt ítélték el Magyarországot Strasbourgban


Az alábbiakat írja a Soros-blog.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága hat és fél év után most állapította meg, hogy a magyar állam jogsértően járt el egy akkoriban 16 éves iraki kurd menekült fiúval szemben, akit 2017-ben a hatóságok visszakényszerítették Szerbiába. Ez már a hatodik olyan strasbourgi ítélet, amelyik (a Soros-féle) Magyar Helsinki Bizottság ügyfeleinél mondja ki, hogy a jogorvoslati lehetőség nélküli és az egyéni körülményeket figyelmen kívül hagyó tömeges vissza- és átkényszerítések megsértik a kollektív kiutasítás tilalmát.

Az iraki kurd Karoh tehát 16 éves volt, amikor "elmenekült" hazájából. Érdekes mellékszál, hogy nem is Szerbia, hanem Románia felől lépett be Magyarország területére. 2016 óta ugyanis a papír nélkül érkezőket itthon meg sem próbálják azonosítani, hanem egyszerűen kidobják őket a kerítés szerb oldalán. Így járt Karoh is, akinek a Helsinki Bizottság szerint gyerekként a fóti gyermekotthonban lett volna helye, nem pedig a határ menti pusztában - írják.

Azóta Belgrádban él, helyi civil szervezetek segítik. Megtanult szerbül is, a Helsinki videójában is ezen a nyelven szólal meg - teszik hozzá, majd egy videót is mutogatnak:


A sorosista Helsinki Bizottság hamar Strasbourgig juttatta az ügyét, ahol az eddigi hat ott tárgyalt esethez hasonlóan megállapították, hogy jogtalan volt a kitoloncolása. A bíróság azt pedig különösen nehezményezte, hogy az állami jogsértés áldozata itt egy segítségre szoruló gyerek volt - írják.

„Gyerekek eljárás nélküli deportálása helyett mindenkinek sokkal jobb lenne, ha tisztességes menekültügyi rendszerben bírálná el Magyarország a menedékkérelmeket. Mert a magyar kormány évek óta így csak szenvedést és kárt okoz. Örülünk, hogy az igazság kicsit helyreállt, még akkor is, ha az ügyfelünk végül egy másik államban kapott védelmet” – kommentálta a strasbourgi ítéletet Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje és Karoh jogi képviselője.

A közlemény azt írja, Karoh élete azóta szerencsésen rendeződött. Egyike a keveseknek, akiket a szerb állam mégiscsak menekültként ismert el. Jogosítványt szerzett, kitanulta a szakács- és borbélyszakmát. Saját vállalkozást szeretne indítani a jövőben. Ma már tolmácsként ő támogatja azoknak a menekülteket segítő szervezeteknek a munkáját Szerbiában, amelyek nélkül ő sem boldogult volna.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések