A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

CNN: Kulcsfontosságú lesz a magyar és az ukrán külügyminiszterek hétfői találkozója


A lap szerint van politikai értelme annak, hogy Orbán a lehető leghosszabb ideig üljön nyugodtan, „mivel a történelem megtanította neki, hogy így lehet engedményeket elérni”.

„Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának kezdetétől fogva Magyarország volt a leggyengébb láncszem a Nyugat válaszreakciói során. Orbán Viktor hátráltatta Kijev uniós csatlakozási tárgyalásait, lassította a segélyszerződéseket, és kétségbe vonta Ukrajna képességét, hogy legyőzze Oroszországot” – vezeti fel a szokásos módon a hétfői ungvári tárgyalásról szóló cikkét a CNN.

Ismert: Szijjártó Péter tíz napja jelentette be közösségi oldalán, hogy sikerült tető alá hozni egy január 29-i megbeszélést Ungváron magas rangú ukrán vezetőkkel. A kárpátaljai eseményen – amelyet egy Szijjártó Péter ellen irányuló halálos fenyegetés előz meg – ott lesz Kuleba külügyminiszter és Andrij Jermak, Zelenszkij hivatalának vezetője is.

A CNN a halálos fenyegetésről nem ír, viszont nyugati tisztviselőkre hivatkozva azt reméli, hogy a találkozó tisztázza, Magyarország lemond-e vétójáról az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós európai uniós támogatási csomaggal szemben, „amelyet decemberben kellett volna aláírni”.

A nyilatkozók egy része optimistán, másik részük pesszimistán állt hozzá a kérdéshez. „Igaz, hogy a magyarokkal sok minden a showról szól. A végén többnyire beadják a derekukat. De újra és újra blokkoltak fontos lépéseket Ukrajna támogatására és a nyugati szövetség megerősítésére” – összegezte egy német külügyi tisztviselő a CNN-nek.

Orbán pontosan tudja, hogy mennyire értékes a Nyugat számára a támogatása, ezért képes a szövetséges államokat a markában tartani, még akkor is, ha Magyarország nettó kedvezményezett az EU-ban és a NATO-ban egyaránt, írja az elemzés, hozzátéve hogy van politikai értelme  annak, hogy Orbán a lehető leghosszabb ideig üljön nyugodtan, „mivel a történelem megtanította neki, hogy így lehet engedményeket elérni”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések