A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Charles Michel szerint meg lehet akadályozni, hogy Orbán átvegye az irányítást az Európai Tanácsban


Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szombat este bejelentette, hogy indul a június 9-i európai parlamenti választásokon.

Ha megválasztják, akkor július közepén foglalhatja el helyét az Európai Parlamentben, amivel megüresedik az Európai Tanács vezető posztja.

Miután július 1-től Magyarország látja el az EU soros elnöki posztját, ha nem találják meg addig Charles Michel utódját, az Európai Tanács üléseit is Orbán Viktor vezetné. Ezt pedig a 26 tagállam vezetői szeretnék elkerülni.

A Guardian szerint Charles Michel a döntését ért bírálatokra reagálva azt közölte, az Európai Tanács június végéig, július elejéig könnyen megnevezheti az utódját.

Sok eszköz van Orbán Viktor elkerülésére, ha megvan hozzá a politikai akarat

- fogalmazott.

A június eleji választás után az európai vezetők június 17-én és 27-28-án ülnek össze, hogy megkezdjék a "vívódást" az EU vezető tisztségviselőiről, köztük a bizottsági és tanácselnöki posztról. Az alkudozás általában hónapokig tart, és az új bizottság november végi felállításában csúcsosodik ki. Eredetileg ekkor járt volna le Charles Michel elnöki megbízatása.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések