A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bloomberg: A kormány ismét összecsaphat Matolcsy Györggyel


A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a banki hitelezésben használt referencia-kamatláb lecserélésének tervét terjesztette elő, ez pedig újabb súrlódási pont lehet a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között – írja a Bloomberg cikkét szemléző Mandiner.


A javaslat alapján a kereskedelmi bankok a diszkont kincstárjegyek hozama alapján állapítanák meg a hitelek referencia-kamatát, amivel a szakportál szerint a kormány ismét megpróbál beleavatkozni a monetáris politikába.

Matolcsy György, a jegybank elnöke már többször is keményen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, még az osztrákok is döbbenten figyelték a csörtét.

A Világgazdaság információi szerint

a jegybank azt szerette volna elérni a kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson. A kormánypártok ezt elutasították, a lap szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB elnökének mondatai.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések