A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Biden: Az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét

Az egyelőre még nem hivatalos tajvani választások eredménye után Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét.

A nyolc éve kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje, az eddigi alelnök Lai Csing-te nyerte az elnökválasztást Tajvanon, ezzel eldőlt, hogy a demokratikus átmenet óta először az egymást követő harmadik ciklusban is ugyanaz a párt adhatja az elnököt. A tajvani választást világszerte nagy érdeklődéssel kísérték, elsősorban azért, mert a kínai hatalom évek óta egyre nyíltabban fenyegeti akár erőszakos egyesítéssel is a szigetet, amely egyszerre működő demokrácia és a nyugati szövetségesi rendszer kvázi része, másrészt viszont a világ legtöbb országa nem ismeri el önálló országként.

A DPP jelöltjének győzelme pedig biztosan nem az, amiért Pekingben szorítottak, a Kínai Kommunista Párt évekkel ezelőtt minden kapcsolatot megszakított a párttal, amit szeparatista mozgalomnak tartanak.

Pekingben különösen rossz a megítélése az eddigi alelnök, leendő elnök Lei-nek, mivel ő korábban nyíltan is hangoztatott függetlenségpárti nyilatkozatokat. Az elmúlt években ugyanakkor a párt politikusai jóval óvatosabbak lettek, ha szóba kerül a függetlenség esetleges kikiáltásának kérdése, általában azzal szokták elkenni a dolgot, hogy Tajvan már egy független, szuverén állam, nincs szükség arra, hogy ezt még egyszer kimondják.

Joe Biden attól tart, hogy a választások eredménye kiélezi a konfliktust Tajvan és Kína között. Források szerint Biden egy nem hivatalos delegációt küld az új kormány támogatására.

Az Egyesült Államok egyébként Tajvan legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója annak ellenére, hogy nincsen hivatalos diplomácia kapcsolat a két ország között.

A tajvani kormány arra számít, hogy Kína megpróbál majd nyomást gyakorolni az új elnökre és tavasszal újabb katonai gyakorlatokat hajt majd végre a sziget közelében. A tajvani választásról részletesen itt írtunk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések