A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Egyesült Államok elhúzódó katonai műveletre készül a jemeni hútik ellen – The Washington Post


Washington terveket dolgoz ki a jemeni hútik elleni hosszadalmas katonai hadjáratra, miután a Vörös-tengeren 10 napig tartó csapások nem tudták megállítani a külföldi hajók elleni támadásokat. Erről a The Washington Post számolt be.

A kiadvány szerint a Fehér Házban magas rangú tisztviselők gyűltek össze, hogy megvitassák a Joe Biden amerikai elnök kormányának további intézkedési lehetőségeit válaszul a hútik akcióira.

Megjegyzik, hogy a jemeni hútik úgy tekintik kampányukat, amely november óta több mint 30 rakéta- és dróntámadást tartalmaz kereskedelmi és tengeri hajók ellen, mint egy eszközt, amellyel nyomást gyakorolnak Izraelre.

A WP azt is írja, hogy az amerikai válaszlépés azzal a kockázattal jár, hogy Biden belekeveredik egy újabb ingatag kampányba a térségben, ami alááshatja az amerikai külpolitika Oroszországra és Kínára való újbóli összpontosítására tett kísérletét.

A névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó kormányzati tisztviselők úgy jellemezték a jemeni stratégiájukat, hogy megpróbálják aláásni a hútik katonai képességeit, hogy korlátozzák a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben lévő hajók megtámadásának képességét, vagy legalábbis elég elrettentő erőt adjanak a kockázatkerülő hajózási társaságoknak ahhoz, hogy újra hajókat küldjenek a régió vízi útjain keresztül.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy kik a hútik és mi a világnézetük. Szóval nem biztos, hogy azonnal leállnak, de mindenképpen megpróbáljuk gyengíteni és megsemmisíteni a képességeiket" - mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a csoportról, amelyet a Biden-kormányzat a héten terrorszervezetként sorolt be a listára - írta a WP.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések