A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az amerikai legfelsőbb bíróság dönti majd el, indulhat-e Trump az elnökségért


Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága befogadta Trump fellebbezését, és egy ülésén döntést fog hozni arról, hogy a republikánus exelnök indulhasson-e az idei elnökválasztáson – írja a BBC. A döntést februárban fogják meghozni, az ellen nem lehet majd fellebbezni, és az az egész országra vonatkozni fog.


Donald Trumpot Colorado és Maine államban is eltiltották attól, hogy elinduljon a republikánus előválasztáson. Arra hivatkoztak, hogy az USA alkotmánya szerint nem indulhat közhivatalért, aki az állam elleni felkelésben vett részt, márpedig Trump szerintük részt vett a Kapitólium ostromában, ami az értelmezésük szerint egy felkelés volt.

Trump szerint az embereknek demokratikusan kell dönteni arról, hogy ki legyen az elnök, az ő kizárása az előválasztásból pedig káoszt okozna. Erről így az a 9 fős legfelsőbb bíróság fog dönteni, amelynek három bíráját elnöksége alatt Trump nevezte ki. A testületben 6-3 arányban többségben vannak a konzervatív bírák, tehát közülük legalább kettőnek kellene átszavazni ahhoz, hogy Trumpot eltiltsák az indulástól, ez pedig elég valószínűtlennek tűnik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések