A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ártatlan karácsonyi reklámot bélyegzett rasszistának a spanyol baloldal


Spanyolországban még nem ért véget a karácsonyi láz. 

A gyerekek minden évben vízkeresztkor kapják meg a régóta várt ajándékokat, melyeket a „Jézuska” helyett a háromkirályok hoznak el nekik. Idén az ünnep alkalmából az egyik madridi cég készített egy reklámfilmet, amiben az egyik napkeleti bölcs, Boldizsár szól a gyerekekhez. A rendszerint fekete bőrűként ábrázolt férfi szerepére azonban egy fehér férfit választottak ki a castingon, akit barna festékkel maszkíroztak szerecsenné és akcentussal mondatták fel vele a szöveget.

Az országot kormányzó szocialista párt (PSOE), valamint egyik koalíciós partnerük, a szélsőbaloldali Más Madrid (Több Madrid) szerint a reklám szégyenletes és rasszizmust közvetít. Közölték, hogy panaszt fognak benyújtani az illetékes madridi kerületi tanácshoz és magyarázatot követelnek tőlük a történtekre. Enma López, a szocialista párt városi tanácsának helyettes szóvivője úgy fogalmazott: „Tűrhetetlen és illetlen, hogy 2024-ben ilyen rasszista gyakorlatokat hajtanak végre reklámkampányokban, ráadásul közpénzből”. A Más Madrid önkormányzati szóvivője, Rita Maestre pedig közösségi oldalán azt írta:


Valóban szükséges volt Boldizsárt sminkkel és erőltetett akcentussal megszemélyesíteni? Ez rasszizmus.

A jobboldali vezetésű madridi régió alpolgármestere Inma Sanz a sorozatos baloldali támadásokat követően pénteken kénytelen volt elnézést kérni a történtekért és tévedésként utalt a reklámfilmre, majd hozzátette, hogy magyarázatot kérnek az azt készítő cégtől, mely nem sokkal később ki is adott egy közleményt.

A beszédmódja kapcsán jelezték, hogy azért kérték fel erre, mert így hitelesebbnek gondolták a gyerekeknek szóló üzenetet, hisz a napkeleti bölcs keletről származik.

A cég kikérte magának a baloldali pártok által használt hangnemet és elhatárolódik a rasszista jelzőtől, mivel évek óta dolgoznak együtt különböző országokból származó emberekkel és abszolút tisztelettel vannak mindenki iránt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések