A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vártnál is nagyobb lehet az infláció januári csökkenése


Nem zárható ki, hogy december után újabb meglepetést látunk az inflációs adatokban. Az év utolsó hónapjában 5,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami egyértelműen kedvezőbb lett a szakértői várakozásoknál.

A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint egyre több tényező mutat abba az irányba, hogy 2024 elején folytatódhatott e kedvező tendencia, így a vártnál is jobban mérséklődhetett az árnyomás a gazdaságban, amelyben a tavalyi magas bázis (25,7 százalék), valamint a kedvező makrogazdasági környezet egyaránt szerepet játszik.

Ifj. Becsey Zsolt, az UniCredit Bank vezető közgazdásza szerint könnyen előfordulhat, hogy hosszú idő óta először a jegybanki célsávba kerül vissza az infláció.
Az elemző négy százalék körüli inflációra számít januárban. Úgy véli, ezzel együtt lehetnek meglepetések – pozitív, illetve negatív irányban is. Felfelé elmozdulás esetén az év eleji átárazások lehetnek döntők: egyrészt az élelmiszereknél havi alapon szemmel látható árnövekedést nem lehet kizárni, másrészt a szolgáltatásoknál is lehetnek áremelések, bár itt inkább a márciusi adat tartogathat izgalmakat – jegyezte meg. 

Várakozásaink szerint most havi alapon 1,2 százalékkal nőhettek az árak, ez pedig éves szinten 4,4 százalékos inflációt jelentene az év első hónapjára.

Ugyanakkor a becslést nehezíti, hogy a KSH januárban közli az inflációs kosár új súlyait, amely befolyással lehet az egyes termékek és szolgáltatások inflációra gyakorolt hatására –  mondta  Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető elemzője, jelezve, hogy a januári adat rendkívül fontos az infláció szempontjából, tekintve, hogy a vállalatok többsége év elején változtatja csak az árait.

Koncz Péter, a Századvég Konjunktúrakutató junior elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció jó eséllyel az öt százalék alatti tartományba fog kerülni január folyamán, ami szerinte komoly eredménynek mondható.

Ennek alapját a 2023-as dezinflációs folyamatok jelentették, amely során az elsődleges cél az éves bázisú infláció 10 százalék alá szorítása volt, ezt jelentősen túlteljesítette a magyar gazdaság. A decemberi 5,5 százalékos éves bázisú infláció 5,0 százalék alá kerülése januárban elsősorban a hosszabb ideje kedvező makrogazdasági környezetnek, illetve az inflációs folyamatokat jellemző strukturális javulásnak lenne köszönhető – fejtette ki az elemző.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések