A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Pentagon bejelentette, hogy kifogyott az Ukrajnára költhető forrásokból


Az amerikai kormány kimerítette az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásra szánt pénzeszközöket – közölte Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője, megjegyezve, hogy Washington egyszerűen „kifogyott a pénzből”, hacsak a törvényhozók nem fogadnak el egy új csomagot – írta meg az oroszhirek.hu.


Ryder egy csütörtöki sajtótájékoztatón újságíróknak nyilatkozva kifejtette, hogy bár a Pentagon felhatalmazást kapott arra, hogy további 4,2 milliárd dollárt költsön fegyverekre Ukrajnának, a tényleges pénzeszközök valójában nem állnak rendelkezésre, azokat a kongresszusnak kell elkülönítenie.

„Megvan a felhatalmazásunk arra, hogy ezt [a 4,2 milliárd dollárt] a rendelkezésre álló pénzeszközökből költsük el, de nem lenne lehetőségünk arra, hogy a készleteket pénzkivonással – vagy a készleteinkből való kivonással – feltöltsük” – mondta a szóvivő, hozzátéve:

„Kifogytunk a pénzből.”

A beismerésre nem sokkal azután került sor, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a CNN műsorvezetőjének, Christiane Amanpournak azt mondta, hogy országának nincs “B terve” amerikai katonai támogatás nélkül, és megismételte az igényeket többek között új harci drónokra, nagy hatótávolságú rakétákra és légvédelmi képességekre.

Kuleba arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban egyre nagyobb politikai megosztottság tapasztalható Ukrajnával kapcsolatban, mivel a republikánus kritikusok egy hangos csoportja megakadályozta a további támogatások folyósítását, miközben átfogó bevándorlási reformokat követelt. Bár a párt több tucat különálló csomagot támogatott az ukrajnai konfliktus 2022-es eszkalálódását követően, a Republikánus Párt egyes tagjai az elmúlt hónapokban eltávolodtak az amerikai nagylelkűségtől, ami egyre szélesedő pártpolitikai megosztottságot eredményezett a kérdésben.

Bár Joe Biden elnök sürgette a törvényhozókat, hogy fogadjanak el egy hatalmas segélycsomagot, amely mintegy 61 milliárd dollárt tartalmaz a kijevi rezsim számára, a kongresszus hetek óta patthelyzetben van a republikánus ellenállás miatt, bár Kyrsten Sinema független szenátor szerint a törvényhozók „közelednek” a megállapodáshoz.

Ennek ellenére Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy a jövőben az amerikai támogatások csökkenésére kell számítani, és reményét fejezte ki, hogy végül segíteni fogják Ukrajnát „saját katonai ipari bázisának kiépítésében, hogy saját maga tudja finanszírozni, valamint lőszereket gyártani és beszerezni”.

Az Egyesült Államok közel 45 milliárd dollár közvetlen katonai támogatást engedélyezett Ukrajnának az Oroszországgal zajló konfliktus 2022 eleji eszkalálódása óta, az egyéb közvetett katonai támogatások, valamint a pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás mellett. Moszkva többször elítélte a Kijevnek küldött nyugati fegyverszállítmányokat, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbítják a harcokat, és nem akadályozzák meg katonai céljainak elérését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések