A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A cseh miniszterelnök szkeptikus a V4-gyel kapcsolatban

Petr Fiala cseh miniszterelnök szkeptikusan nyilatkozott a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökei találkozójának lehetséges eredményeiről.

Csehország tölti be a csoport elnökségét, de még nem hívta össze a miniszterelnöki szintű találkozót. Fiala ezt az Európai Tanács üléseinek menetével indokolta. A jövőben azonban kész összehívni egy találkozót, de megvárja a rendkívüli EU-csúcs lefolyását.
A cseh kormányfő szombati sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a V4-ek együttműködése több szinten, például miniszteri szinten is folytatódik.

Természetesen a legfontosabb szint, a miniszterelnöki szint az utóbbi időben nem ülésezett. És ezt logikusnak tartom annak fényében, hogy mi történik, hogyan haladnak a tárgyalások az Európai Tanácsban

– fogalmazott Fiala.

Fiala elmondta, hogy szándékosan nem hívta össze a V4-ek miniszterelnöki találkozóját a lengyelországi és szlovákiai választások utánra.

Most más a helyzet. De ahhoz, hogy a legmagasabb szinten találkozzunk, én készen állok erre a jövőben, meg kell teremtenünk a feltételeket ahhoz, hogy a találkozó valamilyen eredményre vezessen. Egyelőre nem vagyok meggyőződve arról, hogy mindezen előfeltételek teljesülnek – mondta Fiala a CTK szerint. Hozzátette, hogy megvárja a február 1-jén Brüsszelben tartandó rendkívüli EU-csúcstalálkozó menetét.

A Csehország tavaly év közepe óta tölti be a V4-ek elnökségét. Novemberben mind a négy ország elnöke Prágában találkozott, és számos miniszteri szintű találkozóra került sor.

Egyes miniszterelnökök között azonban továbbra is jó a viszony a V4-ben, ilyen például Orbán Viktor és Robert Fico. Utóbbi először tesz hivatalos látogatást Budapesten, miután tavaly visszatért a hatalomba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések