A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washington Post: Ukrajnának alig maradt hivatásos katonája és a sorkatonák nem akarnak harcolni


Kijevnek szinte alig maradt kiképzett katonája, miközben a sorkatonák nem hajlandóak az ukrán erők oldalán harcolni – írja a The Washington Post.

“Őszintén szólva, több katonára van szükségünk. A hivatásos katonák kifogyóban vannak” – idézi a napilap egy Dolphin hívójelével azonosított katonatisztet, a 68. dandár rohamcsapatának vezetőjét.

A lap azt is megjegyzi, hogy

“a hadköteles korú ukránokkal készített interjúk arra utalnak, hogy sokan nem szívesen harcolnának egy olyan hadseregért és nemzeti kormányért, amelyről úgy vélik, hogy tele van korrupcióval és inkompetenciával”.

Az általános mozgósítást tavaly február óta többször is meghosszabbították Ukrajnában, az ország hatóságai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hadköteles korú férfiak ne kerüljék el a szolgálatot. Különösen megtiltották számukra a külföldi utazást. A behívókat a közigazgatási hivatalokban, az utcán és minden zsúfolt helyen osztogatják.

A média rendszeresen közöl történeteket arról, hogy a katonai komisszárok erőszakot alkalmaznak az állampolgárokkal szemben az értesítések kiosztásakor, hogyan mozgósítják az egészségügyi okok miatt szolgálatra alkalmatlan embereket, valamint arról, hogy a törvényhozók és a köztisztviselők hogyan kerülik ki a mozgósítást, és viszik külföldre a sorozási korú fiaikat.

Szeptemberben Ukrajna kibővítette a mozgósításra kötelezettek listáját, és csökkentette az egészségügyi ellenjavallatok listáját. Októberben az oktatási minisztérium minden egyetemnek elküldött egy pontosítást, amely szerint a hallgatókat a tanulmányi szabadságuk alatt lehet mozgósítani.

Ukrajna emellett törvényt fogadott el, amely előírja, hogy minden 18 és 60 év közötti, szakképzett orvos, fogorvos, szülésznő, ápoló, gyógyszerész és gyógyszerésztechnikus nőnek nyilvántartásba kell vetetnie magát potenciális sorkatonaként. November 24-én az ukrán elnök bejelentette a mozgósítási intézkedések új, átfogó tervét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések