A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vucicék magabiztosan nyertek Szerbiában


Befejeződött az előrehozott prlamenti, tartományi, illetve önkormányzati választás Szerbiában, vasárnap 20 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány 18 óráig 51,93 százalékos volt.

Tavaly ugyanebben az időpontban 50,82 százalékos részvételről adott hírt a választási bizottság.

A választási bizottság szerint nyugodt volt a voksolás, nagyobb szabálytalanságot csak néhány helyen észleltek. A testület kapott bejelentést arról, hogy volt egy szavazóhely, ahol az egyik szavazó ki akarta nyitni a szavazóurnákat, ám a választási bizottság, valamint a hivatalos szervek ezt megakadályozták.

Az exit poll alapján a Szerb Haladó Párt (SNS) vezet a választáson.

A szavazatok 50 százalékának feldolgozottsága alapján a Szerb Haladó Párt támogatottsága 47,1 százalékos – jelentette be Ana Brnabić kormányfő.

Szerinte a listájuknak minimum 125 képviselője lesz a köztársasági parlamentben, tudósít vasárnap este tíz óra után a szerbiai választás első részeredményeiről a Szabad Magyar Szó.

A Vucic-párt adatai szerint a Szerbia az erőszak ellen 23, a Szerbiai Szocialista Párt 6,7, a NADA koalíció 4,9 százalékot ért el. A választások meglepetése a koronavírust a legnevetségesebb vírusnak nevező Branimir Nestorović lett, aki a szavazatok 4,6 százalékát birtokolja, derül ki a cikkből.

Közben a Pannon RTV  is arról ír, hogy toronymagasan vezeti az Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg lista a köztársasági parlamenti választásokat a Szabad Választásokért és Demokráciáért, valamint az Ipsos részeredményei szerint.

75 százalékos feldolgozottság alapján a Szerb Haladó Párt 46,6 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A Szerbia az Erőszak Ellen 23,1 százalék, Szerbiai Szocialista Párt (Slobodan Milošević egykori pártja, Vučić szövetségesei) – 6,8 százalék, NADA – Szerb Koalíció (jobboldali ellenzék) – 4,8 százalék, Mi – A Nép Hangja (jobboldali ellenzék) – 4,8 százalék, Vajdasági Magyarok Szövetsége – 1,8 százalék.

Remény van arra is, hogy a vajdasági magyarok ötről hatra növelik képviselőik számát Belgrádban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések