A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vörös Polip 1. rész - Az impexek kora - Borvendég Zsuzsanna és Mező Gábor

Miért került Magyarország a rendszerváltás idejére adósságcsapdába? Hogyan tapsoltak el itthon, titokban milliárdokat? Hogyan üzletetek a nyugati cégek félig-meddig titokban a Magyar Népköztársasággal? Hogyan vált az állam fölött állammá a külkeres hálózat a Kádár-rezsimben? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Borvendég Zsuzsanna művei alapján készült történelmi dokumentum-sorozat.

A műsor házigazdái Borvendég Zsuzsanna szakértő, történész, Az impexek kora és A hálózat pénze című művek szerzője, valamint Mező Gábor kutató, újságíró, A ​média lenyúlásának titkos története és az Ellopni ​a lelket, megtörni a testet című könyvek szerzője.

Elsősorban a kommunista időszakban létrejövő gazdasági maffiáról szól a széria. A hatvanas évektől kezdve kialakult Magyarországon egy olyan kapcsolatrendszer, hálózat, amely nyugati pénzügyi központokhoz, multinacionális cégekhez kötődött és a külkereskedelem fedésével beindítottak egy pénzszivattyút. Egy brit civil szervezet kutatási adatai alapján Magyarországról 1980 és 2010 között egy offshore hálózat 242 milliárd dollárt szivattyúzott ki. E – a hatvanas évekig visszanyúló – kapcsolatrendszer gyökereit, kiépülését, működését tárja fel és mutatja be a sorozat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések