A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb elfogatóparancsot adott ki a rendőrség a kémkedésért elítélt Kovács Béla ellen


Ismét a rendőrség körözési listájára került a KGBélaként elhíresült volt jobbikos EP-képviselő, akit az Európai Unió intézményei elleni kémkedés és költségvetési csalás miatt 5 év fegyházra ítéltek el tavaly jogerősen - írja a Blikk.


A rendőrségi közlemény szerint azonnal őrizetbe veszik Kovács Bélát, ha sikerül elfogni, és 72 órán belül előállítják a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe. Ha azonban befizeti az 1,2 millió forintos pénzbüntetést, akkor eltekintenek az előállítástól.

„Nem hallottam az újabb körözésről, meg is vagyok lepve. Nem látom különösebb értelmét. Vélhetően arról van szó, hogy a be nem fizetett összeget fogva tartásra váltanák át a hatóságok, ezért adhatták ki a külön körözést” – mondta a Blikknek Bólyai János ügyvéd, annak az ügyvédi irodának a vehetője, amelyik évek óta ellátja Kovács Béla védelmét.

A volt politikus a legutóbbi hírek szerint Oroszországban él, így hiába adott ki európai és nemzetközi elfogatóparancsot ellene a Budapest Környéki Törvényszék. Védője azt nem árulta el a lapnak, hogy miként tartja a kapcsolatot Kováccsal.

„Tudjuk, hogy hatóságok figyelhetik a kommunikációs csatornáinkat, egy ügyvéd pedig nem segítheti elő a szökésben lévő ügyfél lebukását”

– fogalmazott Bólyai.

Kovácsot az ügyészség idegen hatalom javára végzett kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolta meg. A vád szerint a politikus rendszeresen találkozott az orosz hírszerzéssel azután, hogy 2010-ben európai parlamenti képviselő lett, és információkat adott energetikai ügyekről és EP-választásokról. A másik ügy (erre vonatkozik a más bűncselekmények) egy OLAF-jelzés nyomán indult. A vád szerint Kovács olyan gyakornoki szerződéseket kötött, amiket nem tervezett betartani, és erről a gyakornokok is tudtak. Ugyanakkor az EU a gyakornokok után támogatást ad, így a vád szerint a politikus 6 millió forint kárt okozott az Európai Unió parlamentjének a fiktív gyakornoki állásokkal 2012–2013-ban.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletet a Kúria mint harmadfokú bíróság tovább súlyosította, és 5 év fegyházat, illetve 10 év közügyektől eltiltást szabott ki rá tavaly szeptemberben. Kovács azonban nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőrség sem találta, mivel Oroszországba szökött.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések