A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tuskék bevadultak: erőszakkal vették át a lengyel közmédia székházát – a PiS egyik képviselőnője is megsérült

A lengyel alkotmánybíróság pedig múlt csütörtökön figyelmeztetett: az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától.

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

A közlemény szerint a felmentés „szükségességét” a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében „javító intézkedéseket” kell foganatosítani a közmédiánál.

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.

Tuskék erőszakkal vették át a lengyel közmédia székházát – a PiS egyik képviselőnője is megsérült

Időközben a wpolityce.pl arról számolt be, hogy Tusk-ék legitimációval nem rendelkező „erős embereket” küldtek a TVP székházába, akik bebarikádozták magukat az állami televízió elnökének szobájába és 

onnan leállították a TVP Info internetes, valamint kábelelérhetőségét. 

Mariusz Kałużny képviselő úgy fogalmazott a történtek kapcsán, hogy 

a helyzet drámai, ez egyszerűen Fehéroroszország.

Üzent a Jog és Igazságosság párt alelnöke is

Beata Szydlo:

"Tusk és emberei "határozatokkal" akarják irányítani Lengyelországot. A közmédia elleni támadásuk csak a kezdete a törvénytelenség uralmának".

Jelenetek az incidensről

Az X-en egyre több felvétel kerül fel az incidensről.

A lengyelek szerint ez csak dühöt vált ki a PiS támogatóiból. Tusk többféleképpen átvehette volna a közmédiát, a verőlegények küldése nagyon rossz ötlet volt...


Ez lenne a jogállamiság?

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések