A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Történelem szakos egyetemista gyilkolt Prágában


Egy huszonnégy éves egyetemista David K. volt az elkövetője annak a prágai mészárlásnak, amiben legalább tizennégyen meghaltak és sokan megsérültek csütörtök délután a Károly Egyetemnél.


A büntetlen előéletű K. Prágától nagyjából húsz kilométerre, a Hostouň nevű ezerkétszáz lakosú faluban lakott. A rendőrség csütörtök délután holtan találta a házában a fiatal édesapját, a hatóságok szerint ő ölhette meg, és azután indult el az egyetemre gyilkolni. Egyelőre még nincsen megerősítve, hogy ő volt a tettes.

A rendőrség egy esti sajtótájékoztató szerint vizsgálja annak a lehetőségét, hogy K. ölt meg két embert múlt héten a Prága-közeli Klanovicky-erdőben. A tettest ott nem találták meg. K. a hatóságok szerint csütörtökön véletlenszerűen választhatta ki az áldozatait.

K. az egyetem hallgatója volt, történelemszakra járt. A csehországi Lengyel Intézettől Marian Szyjkowski-díjat nyert egy dolgozatával, ami az 1846-os krakkói forradalomról szólt.

A rendőrség szerint csütörtök délután az egyetem egy másik épületében kellett volna előadásra mennie, először ott is keresték az édesapja halála miatt. Azt nem tudni, hogy miért ment át az egyetem művészeti tanszékére. Vít Rakušan belügyminiszter szerint nagy mennyiségű lőfegyvert találtak az egyetemen a lövöldözés után. A miniszter szerint ha a rendőrség nem reagál ilyen gyorsan, többször ennyi áldozata lett volna K-nak.

K. a mészárlásnál az AR-15-ös félautomata fegyvert használt. A Lidovky.cz szerint az AR-15 legálisan tartható engedéllyel. A cseh lap is megjegyzi, hogy ez a típusú fegyver az amerikai tömegmészárlások egyik népszerű eszköze, ilyet használtak az elkövetők Sandy Hooknál, vagy a Las Vegas-i 2016-os zenei fesztiválos lövöldözésnél is.

Csütörtökön terjedt az interneten egy Telegram-fiók linkje, ami állítólag az elkövetőé volt. A fiókban egy tucatnyi üzenetet lehetett elolvasni arról, hogy a tulajdonosa gyilkosságra készül, az üzenetek utaltak a 2021-es kazanyi iskolai lövöldözésre is, amikor Ilnaz Galjavijev nyolc emberrel végzett és egy bombát is robbantott egy tatárországi iskolánál. A rendőrség nem erősítette meg, hogy a cirill betűkkel írt üzenetekkel ellátott profil K-hoz tartozik.

K. csütörtök este meghalt, a rendőrök a holttestét találták meg. A hatóságok szerint semmilyen kapcsolata nem volt terrorista szervezetekkel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések