A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Támogatásdömping volt idén az agráriumban


Rekordösszeget érhet el az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetése idén. Az első három negyedévben közel 900 milliárd forint jutott el a dotációra jogosultakhoz.

A Vidékfejlesztési program (VP) 2014–2020 intézkedéseire 2023 első három negyedévében 568,8 milliárd forintot folyósítottak a gazdálkodóknak, míg a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programból 659,3 millió forintot juttattak el a jogosultaknak. 

A VP-n belül beruházásokra 258 milliárd, agrár-környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos intézkedésekre 133,7 milliárd forintot fordítottak, amelyek együttesen a kifizetések 68,9 százalékát tették ki.
A beruházások támogatásán belül 75,2 milliárd forint az állattartó telepek fejlesztéséhez és megújításához, további 63,7 milliárd forint a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekhez járult hozzá. A terménytárolókra, -szárító és -tisztító üzemekre 28,5 milliárd forintot fordítottak. 

Az állattenyésztéssel és -tartással foglalkozó termelők összességében 155 milliárd forintot vettek igénybe, ennek 53 százalékát a nemzeti költségvetésből. A 82,2 milliárd forint nemzeti forrás 44,9 százalékát az állattartó telepek fejlesztésére fizették ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések