A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

OVF: az óév utolsó napján a dunai árhullám is búcsúzik


A karácsonyra érkezett dunai árhullám vasárnap reggel Mohácsnál 808 centiméteres vízállással tetőzött, és várhatóan elhagyja az országot, így az újév első napjaiban a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel.

Hozzátették, az elkövetkező napokban a Duna magyarországi szakaszán további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

Jövő szombatig nagyobb mennyiségű csapadék (30-80 milliméter) a Felső-Duna, a Dráva, a Felső-Tisza és a Bodrog egyes vízgyűjtőin várható, máshol általában 10-30 milliméter összcsapadék eshet; a napi középhőmérséklet a vízgyűjtő területeken többnyire 0 Celsius-fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre lehet számítani.

Ahol még érvényben van az árvízvédelmi készültség, ott a vízügyesek nappali őrszolgálatban gondoskodnak a védművek megfigyeléséről, az árvízi mércék leolvasásáról és a keresztező műtárgyak kezeléséről - tudatta az OVF. Kitértek arra is, hogy a Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik, a Tisza Szegednél hétfőn megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter).

A közleményben hangsúlyozták, hogy jól vizsgáztak az elmúlt évtized dunai védvonalfejlesztései, a mostani árhullám idején Komáromnál például töredékére csökkent a védekezés kockázata. A karácsonyi dunai árhullám megmutatta, hogy a vízügyes nyelven "békeidőben" zajló fejlesztések nélkülözhetetlenek - írták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések