A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ott állítottak székelykaput, ahol ez már nem hagyomány


Rendhagyó eseményt tartottak, mondhatni családias körben kedden délután Marosvásárhelyen, ahol egy magánház elé állított székelykaput avattak fel. Ez alkalommal Marosszék Székely Tanácsa egy kis kiállítást is megnyitott, Marosvásárhely közterületein található székely jelképekről - írja a Székelyhon.

Horváth Kovács Ádám és Vargancsik Iringó otthona elé készült, és állították fel nemrég Marosvásárhely legújabb galambdúcos székely kapuját. A kaput Török László készítette, aki Bandi Dezső iparművész tanítványa volt és aki a Marosszékre jellemző mintákat használt a díszítéshez. Bár a székelykapuk igazi reneszánszukat élik és több helyre állítják fel őket, Marosvásárhelyen igazi ritkaságnak számít egy új kapu állítása, ezért a tulajdonos és a Marosszéki Székely Tanács egy avatóünnepséget is szervezett.

Horváth Kovács Ádám tulajdonos köszöntőjében azt osztotta meg az egybegyűltekkel, hogy

a székelykapu a családja tükre, jelképezi azokat az értékeket, amelyeket családja az évtizedek alatt képviselt, amit tovább akar adni a jövő nemzedéknek is.

Üzenni akarnak vele a közösségnek is, a marosvásárhelyieknek, marosszékieknek. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke példaértékűnek nevezte a székelykapu állítását Marosvásárhelyen, abban a városban, amely Székelyföld fővárosa volt, és erről hajlamos elfeledkezni. Arról is beszélt:

fontos lenne, hogy a közösség tagjai megéljék a székely hagyományokat, éltessék a népviseletet, ezzel ugyanis hozzájárulhatnak Székelyföld autonómiájához.

Az avatón résztvevő Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester emlékeztette a jelenlevőket, hogy már Mátyás király idejében is írtak galambdúcos kapukról és örömét fejezte ki, hogy Marosvásárhelyen egy új székelykaput állítottak. Elmondta azt is, hogy a Hadsereg téri piacra tervezett épület homlokzatán is ott lesz majd a nap és a hold szimbólum, de a Bolyai iskola leendő bentlakása is magán fogja viseli a magyar népi építészet jelképeit.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések